Nem mutogat több fitnesz- és fogyókúrás videót a YouTube a tizenéveseknek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korlátozza a YouTube a testsúlyról és a fitneszről szóló videók megtekintését a 13-17 éveseknek. A döntés azután született meg, hogy a szakértők arra figyelmeztettek: az ilyen tartalmak – legalábbis ha sokszor nézik őket – nagyon károsak lehetnek a fiatalok számára.

Itt olyan videókról van szó, amelyekben idealizálnak valamilyen fittségi szintet, súlyt vagy fizikai tulajdonságot, viselkedést. De ide tartoznak például azok a szépségápolási tippek, technikák, amelyekkel karcsúbbá tehetjük az orrunkat, és azok is az edzésprogramok is, amelyek agresszióra, például fizikai megfélemlítésre ösztönöznek.

Ezek a videók természetesen nem sértik a platform irányelveit, és egy-egy videó nem ártalmas. Probléma akkor lehet, ha az algoritmus újra és újra felkínálja az ahhoz hasonló videókat.

Fotó: Unsplash

A YouTube globális egészségügyi vezetője – tényleg van ilyenje –, Garth Graham úgy fogalmazott, hogy a döntésre azért volt szükség, mert a tinédzserek éppen próbálják kitalálni, hogy kik is ők és milyen elvárásokat állítanak fel magukkal szemben. De ha folyamatosan olyan videókat látnak, amik bizonyos fittséget vagy súlyt dicsőítenek, akkor egy teljesen irreális belső mércét alakíthatnak ki. Mivel a tinédzserek folyamatosan összehasonlítják magukat másokkal, negatív gondolataik támadhatnak önmagukról és a testükről, ha folyton egészségtelen mintákat látnak.

A platform persze nem tiltja be ezeket a videókat a 13-17 évesek számára, ezután is meg lehet majd nézni őket. De az algoritmus nem pörög rá a keresésre, és nem hoz újabb és újabb videókat a témával kapcsolatban. Ez természetesen azokra a regisztrált felhasználókra vonatkozik, akik korábban megadták az életkorukat. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.