Nem árt a túracipő és a korgó gyomor: útravalók Görögországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kék kupolás templomok, istenek és mítoszok, hangos és vidám vendéglátósok, tenger és feta sajt – Görögország a magyarok közkedvelt úticélja a nyaraláshoz, mivel nem csak szép, hanem igazi kulturális kincsesláda is. Görögországot tekintik a nyugati civilizáció bölcsőjének, mivel itt született a demokrácia, a nyugati filozófia, a nyugati irodalom, a politikatudomány, a főbb tudományos és matematikai alapelvek és az olimpiai játékok. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Athén
Lakossága: 10,43 millió
Terület: 131 957 km²

Görögország hivatalos neve valójában… nem Görögország

Meredek kezdés, de igaz. Az ország hivatalos neve Görög Köztársaság. Mi Görögországnak, az angolul beszélők Greece-nek, a németesek Griechenlandnak hívják. A görögök pedig hajlamosak egyszerűen csak Ellásznak vagy Elládának hívni. A Görögország név a latin „Graecia” szóból származik, amellyel a rómaiak a görög népet illették, miután meghódították a területet. Értitek már, hogy a görögök miért nincsenek oda érte?

Athén Európa legrégebbi fővárosa

A több mint 3000 éves Athén büszke tulajdonosa az Európa legrégebbi fővárosa címnek! Pallasz Athéné istennőről kapta a nevét. Állítólag közte és Poszeidón, a tenger istene között volt egy verseny, hogy ki nevezze el a várost, és Athéné nyert, mert egy nagyszerű ajándékot, az olajfát ajánlotta fel az athéniaknak.

Pixabay

Nagyon sokszínű a vadvilág

Görögország egy csomó csodás állatnak ad otthont. A szárazföldet körülvevő tengerekben például álcserepesteknősök és mediterrán barátfókák úszkálnak, a sűrű erdők pedig a veszélyeztetett barnamedvének, az eurázsiai hiúznak, a gímszarvasnak és a vadkecskének szolgálnak lakóhelyként. Ráadásul minden télen több mint 100 000 madár vonul Görögország vizes élőhelyeire. S ha igazán szerencsés vagy, nagy ritkán még egy-egy delfint is megpillanthatsz, ha hajóra szállsz valamelyik sziget felé a sok közül.

Az ország 80 százaléka hegyekből áll

Görögország Európa egyik leghegyesebb országa, mivel 80 százaléka hegyekből vagy dombokból áll. Oda sosem árt egy túracipő! Athén ókori romjai közül sok a dombok tetején található, a kilátásról már nem is beszélve. Az Olümposz-hegy, azaz a görög istenek mitikus lakhelye, a Mytikas 2918 méteres csúcsával a legmagasabb pont az országban, még nyaranta is látni rajta hótakarót.

A kék színnek is jelentése van

Görögországban járva-kelve sokszor belefuthatunk a „matiba”, vagyis a sötétkék alapú, világos színű szemábrázolásba. Ezek nem csak kulcstartókról és ékszerekről lehetnek ismerősek, a házak faláról és néha még az ablakokból is „visszanéz” a turistákra. A mati (ez amúgy szó szerint annyit jelent, hogy szem) állítólag véd a gonosz erők, a rossz rezgések ellen. A hiedelem szerint a rossz szerencsét egy rosszindulatú tekintet közvetíti. A mati azért van, hogy elűzze ennek a hatását és megvédje a tulajdonosát az átkoktól, az ártó gondolatokról és a negatív hatásoktól.

Unsplash

Görögországban könnyen lehetsz szerelmes a tengerbe

Először is: Görögország nagyjából 15 ezer kilométernyi partvonallal rendelkezik! Bármelyik szigetet is látogatod meg, biztosan lenyűgöző kilátás nyílik a Földközi-tengerre! Az országban nincs olyan hely, ami 137 km-nél messzebb lenne a víztől. Ez azt jelenti, hogy bárhol is élsz Görögországban, egy óra autózás után biztosan strandolhatsz egyet.

Sziget fesztivál!

A magyar turisták leginkább Korfu, Kréta, Zákinthosz vagy Szantorini szigeteit látogatják szívesen, de sok más gyönyörű sziget is van, ahová érdemes elutazni. Görögországnak több mint 6000 szigete van, de ezek közül csak körülbelül 200 lakott! Pontosabban: vannak mindenféle becslések arra vonatkozóan, mekkorák is ezek a számok. A szigetek számánál időnként 1200, időnként 6 ezer látható a különféle forrásokban. Ez azon múlik, hogy mekkora területmérettől minősítik szigetnek a szigeteket. De mindegy is, egy napágy tuti elfér mindegyiken.

Kajamennyország

Minden megvan ahhoz, hogy a mediterrán konyha Görögországban legyen az egyik legínycsiklandóbb. A görögök friss, szezonális alapanyagokat, olívaolajat és különleges aromákat használnak az ételeikhez. A szuvláki nemcsak az otthonokban, hanem az utcán is népszerű étel, a muszaka a görög konyha egyik legkedveltebb fogása. A tzatzikit, a baklavát, a feta sajtot talán te is ismerheted. Ha már itt járunk: egy átlagos görög évente kb. 12 kiló feta sajtot fogyaszt, azaz havi egy kilót. Görögországban járva érdemes megkóstolni a spenótos-sajtos pitát, a szpanakopitát, vagy a szőlőlevelekbe tekert, dolmades névre hallgató fűszeres rizses húst, esetleg a „görög lasagnat”, a paszticiót is.

Unsplash

Források: Görög Intézet. Trafalgar. Twinkl. NatGeo Kids.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.