Négy országnak csak egyetlen sportolója van kint az olimpián

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Míg más nemzeteknél sok-sok versenyző közül választották ki, ki vigye az országuk zászlaját az olimpiai csapat bevonulásán, volt négy olyan ország, amelyiknél ez nem volt kérdés.

Shaun Gill futó egyedüliként képviselte Belize-t Párizsban. Belize egy kis, közép-amerikai ország, ami Mexikóval határos.

Gill kisebb sztár lett az olimpiai faluban, viccből a többi versenyző autogramot is kért tőle. Ugyanis akkora örömmel és lelkesedéssel lengette a zászlót az esőben, hogy az mindenkit meghatott (ide kattintva megnézhetitek az erről készült videót). A BBC-nek azt mondta, hogy egyedül képviselnie az országát mámoros, de egyben szorongást is okozó érzés. És magányos is tud lenni.

Sajnos nem jutott be a férfi 100 méteres síkfutás döntőjébe, állítása szerint ebben az időeltolódás is közrejátszott, nem tudott rendesen aludni, pihenni.

Gillen kívül van még három másik versenyző, aki egyedüli sportolóként utazott Párizsba az országából. Liechtenstein, Nauru és Szomália is csak egy-egy sportolót tudott indítani.

Ali Idow Hassan. Forrás: Facebook
Ali Idow Hassan. Forrás: Facebook

A szomáliai versenyző, Ali Idow Hassan, és a naurui Winzar Kakiouea szintén futók. A liechtensteini sportoló egy kerékpáros, Romano Püntener. Kakiouea a BBC-nek elmondta, hogy akárkivel találkozott, szinte senki nem hallott az országáról. A felkészülése sem volt egyszerű, ugyanis Nauruban, ami egy szigetállam a Csendes-óceánban, futópályák sincsenek, az ország összesen 11 ezer lakosa nagyrészt segélyekből él.

Romano Püntener. Forrás: Facebook
Romano Püntener. Forrás: Facebook

Szomália hiába nagy ország, polgárháború sújtja évtizedek óta, és nagy a szegénység. Liechtenstein pedig szintén egy nagyon kicsi ország összesen 38 ezer lakossal Ausztria és Svájc között.

Winzar Kakiouea. Forrás: Facebook
Winzar Kakiouea. Forrás: Facebook

(Kiemelt kép: Shaun Gill. Forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.