Napi tízezer lépés meghosszabbítja az életet. Vagy mégsem?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már jó pár éve megjelent a „napi tízezer lépéssel megőrizheted az egészségedet és hosszabb életed lesz” feltevés. Sokan, akik a napjuk nagy részét padban vagy asztal mögött, esetleg kicsi gyerekkel otthon töltik, fogták a fejüket, hogy ez lehetetlen küldetés. A lusták siránkoztak. Az orvosok pedig mindenkit biztattak, hiszen tény: a testmozgás szükséges a jó egészséghez. De voltak olyanok is, akiknek a napi tízezer lépés semmiségnek tűnt.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Később kiderült, hogy ez a tízezer lépés inkább egy reklámfogás volt egy japán kütyühöz, nem pedig valós adatokon alapult. A lényeg, hogy megjelenése után nem sokkal kétségbe vonták annak pontosságát. És most készült egy kutatás, amiben négy kontinensről több tízezer ember adatait vetették össze egy pontosabb számért. Ez pedig – életkortól függően – közelebb van a napi 6000 lépéshez. A kutatás vezetője azt mondta, hogy egy bizonyos lépésszámig emelkedik a betegségek kockázatának csökkentése, de fölötte már kiegyenlítődik, azaz nem lesz lényeges különbség. Ez a szám pedig életkortól függ.

Hatvan év fölött már napi 6000 lépés jótékony hatással van. A fiatalabbaknál pedig 8000 is elég. Ami a lépések sebességét illeti, a kutatók nem találtak különbséget azok között, akik lassabban mentek, mint akik gyorsabban.

Amiben egyetértenek, hogy a mozgás kulcsfontosságú egy egészséges élethez. Nagy szerepet játszik nemcsak a mentális egészségünk megőrzésében, de a szív és érrendszeri betegségek, a gyomor és bélrendszeri betegségek megelőzésében, és a csontjaink, izmaink karbantartásában. A sok ülőmunka mozgás nélkül pedig mindenképp ártalmas az egészségünkre, és megrövidítheti az életünket. (Science Alert)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.