Nagyok és erősek, de cukiságbombák a németjuhászok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újabb kispolgári kérésnek teszünk eleget. Egy olvasónk érdekes tudnivalókra volt kíváncsi a németjuhászokról.

A német juhászkutya nemcsak házi kedvenc, de okossága és megbízhatósága, kifinomult szaglása miatt rengeteg területen alkalmazzák. Az 1800-as években, Németországban kezdték el tenyészteni, eredetileg pásztorkutyának, hogy terelgesse a nyájat. Fontos szempont volt a szépsége, ami azt jelentette, hogy hasonlítania kellett egy farkasra.

Ma már a rendőrségtől kezdve, a katonaságon át őrző-védőként, mentőkutyaként, vakvezetőként, lavinamentőként, de még terápiás állatként is dolgoztatják.

A németjuhász kiváló mentőkutya is. Forrás: Wikipédia
A németjuhász kiváló mentőkutya is. Forrás: Wikipédia

A németjuhász nagyon magas intelligenciájú, roppant tanulékony, élvezi és könnyen veszi az új feladatokat. Kifejezetten szereti az embert, ragaszkodik és hűséges is gazdájához.

Éppen ezért házőrzőnek is nagyon gyakran tartják. A látogatót a németjuhász csak akkor fogadja el, ha tudja, hogy gazdija szívesen látja. A család védelme elsődleges számára, életének középpontjában a gazdája van és az ő védelme.

Ha kicsiként kerül a családhoz, gazdihoz, fontos, hogy minél többet találkozzon más emberekkel és kutyákkal, hogy később ne szorongjon tőlük.

A németjuhász középméretű és erős kutya, a nőstény egy picit alacsonyabb a hímnél. Van hosszú- és rövidszőrű, főleg a barna árnyalatait viseli, de lehet fekete is. Mozgásigénye nagy, és figyelni is kell annak kielégítésére. Ugyanis hiába kiegyensúlyozott és barátságos fajta, a gyerekeket is szereti, ha nem mozgatják meg, a viselkedésük megváltozhat. Idegesek lesznek és nehezen kezelhetőek. Sőt, akár agresszívek.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Ezen kívül fontos szellemileg is lefoglalni, betanítani dolgokra, ügyességi játékokra, trükkökre, akár kiképzésre, kutyás sportra vinni.

Az étrendjére is oda kell figyelni, aminek az állatorvosok szerint 70 százalékban húsnak kell lennie. A kaja mennyisége attól függ, mennyire aktív életet él a kutya. Gyakran kell neki csontot adni, hogy elkerüljük a fogkövesedését. De így is el kell vinni néha tisztíttatni. A szemét érdemes megtörölgetni, ennél a fajtánál a szem gyulladása gyakori.

A németjuhászoknak kétrétegű bundájuk van. Ráadásul évente kétszer is vedlenek, és érdemes nagyon gyakran kikefélni a szőrzetét, mert hullik. Emiatt sajnos a kutyákra allergiásoknak nagyon nem való. Mindenki másnak viszont kiváló társ lehet! (WebMD / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."