Nagyító alatt a farokcsóválás

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még senki nem írt enciklopédiát a kutyák farokcsóválásáról, de biztos, hogy vastag könyv lenne belőle. Jöjjön néhány érdekesség a témában, amiket talán még te sem tudtál. 

  1. A kutatók által vizsgált negyven faj közül a kutya az, amelyik a legtöbbször csóválja a farkát. Kölyökkorában ez sokkal gyakoribb, mint például a farkasoknál. 
  2. Más fajok is használják kommunikációra a farkukat, csak a kutyáknál ezt jobban megszoktuk. A farkasoknál például a két láb közé behúzott farok agressziót jelent. A kutyáknál ugyanez félelmet.   
  3. A kutyák háziasítása során a farokcsóválás egy fontos szempont volt az embereknek, de nem találnád ki, hogy miért. Az egyik feltételezés szerint – tudatosan vagy tudat alatt – az ember szereti a ritmikus dolgokat, főleg ha két ütem között azonos idő telik el. Ilyen lehet például a zene, vagy amikor ügetünk egy lóval, de a kutyák farokcsóválása is. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az ember a legjobb barátjának választotta.
  4. Nem mindegy, hogy a kutya melyik irányba csóválja a farkát. Ha például valami kedvére való, akkor inkább jobbra, míg ha valamit el szeretne kerülni, akkor inkább balra.
  5. Azt gondolhatnánk, hogy az a kutya, amelyik csóválja a farkát, mindig boldog, vagyis a stresszhormon (kortizol) szintje alacsony. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy van-e különbség a mentett kutyák és a gazdikkal élő kutyák között e téren. A tudósok arra jutottak, hogy míg a mentett kutyák kortizolszintje csökken, ha megsimogatják őket, a szerető gazdival élőké viszont nem változik. Ami viszont közös mindkét csoportban, hogy szeretgetés közben csóválták a farkukat. (Science.org)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.