Na ki lesz április bolondja?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Április elseje nagyon sok országban a bolondok napja. Ezen a napon teljesen rendben van megviccelni, átverni másokat, és ennek komoly hagyományai is vannak. Aki pedig bedől a mai csínyeknek, április bolondjává válik. Ha pedig Franciaországban él, akkor április halává. Ennek eredete valószínűleg az, hogy a fiatalabb halakat könnyebb kifogni, és a hal a hiszékeny embert is szimbolizálja. Épp ezért a francia gyerekek gyakran azzal viccelik meg egymást, hogy egy papírból készült halat ragasztanak a másik hátára. Sokszor egyébként a média és egyes cégek is részt vesznek az április elsejei tréfákban. A CNN néhány éve összegyűjtötte minden idők legemlékezetesebb átveréseit, ezekből mutatunk most néhányat:

  1. 1957. április elsején a brit BBC tévécsatorna egyik külpolitikával foglalkozó műsorában beszámoltak arról, hogy Svájcban különösen jó termésre számítanak a spagettitermesztők. Hosszan fejtegették, hogy az enyhe időjárás és a spagettigyomok elleni hatékony küzdelem miatt kimondottan jó spagettitermés várható. A sztorit rengeteg angol elhitte, pláne, mert a BBC-t mindig is megbízható hírforrásnak tartották.

2. Szintén a BBC volt az a csatorna, amelyik 1980-ban bemondta, hogy megújul a híres londoni óratorony, a Big Ben. A klasszikus óramutatókat digitális kijelzőre, vagyis ennek akkori megfelelőjére, kvarcórára cserélik majd. Ez a hír annyira felháborította az angolokat, hogy a BBC-nek végül bocsánatot kellett kérnie a viccért.

3. Nemcsak a brit tévések viccesek, hanem a svédek is. A hatvanas években még a legtöbb tévében fekete-fehér adás ment. 1962. április elsején a svéd tévében viszont bemondták, hogy egy új technológia segítségével színesben is lehet látni a műsorokat, ha azt nejlonharisnyán keresztül nézik. Állítólag nagyon sok svéd tévénéző bedőlt a viccnek.

4. 1998. április elsején Alabamában kihirdettek egy „törvényt”, amiben újraértelmezték a pít. A törvény szerint a pí (π) ebben az államban innentől kezdve nem 3,14. hanem egyszerűen csak 3. Mert annak van értelme. Ennek a viccnek egyénként volt előzménye is, 1897-ben Indiana államban tényleg megpróbálták egész számra kerekíteni a pít. A matematikusok tiltakoztak.

5. 2015-ben az egyik legnagyobb papírárut gyártó amerikai cég bejelentette, hogy vécépapírt fog gyártani a balkezeseknek is. Ugyan csak április elsejei tréfa volt az egész, de állítólag elkezdtek ömleni a megrendelések. Ennek a tréfának egyébként az lehetett az előzménye, hogy 1998-ban a Burger King egy napig árult balkezes Whopper-szendvicset is.

Balkezes vécépapír-reklám. Forrás: X

Az se keseredjen el, akiknek se tévécsatornája, se nagyvállalata, a jó tréfákhoz csak egy kis kreativitás kell. Akinek nincs jobb ötlete, még mindig kicserélheti a cukrot sóra, vagy celofánt rakhat a vécécsészére. Mi szívesen elolvassuk majd, hogy mivel tréfáltátok meg egymást. Ehhez a címlapon a bal oldali menüben találjátok az üzenőgépet. A legviccesebb csíny beküldőjének pedig veszünk egy zsiráfot.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.