Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újraszámolták a budapesti főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat, de a Nemzeti Választási Bizottság a híradónk megjelenésekor (19 óra) még mindig azok érvényességét vizsgálja egy ülésen. Korábban megírtuk, hogy a vasárnapi választáson nagyon sok érvénytelen szavazat született. Karácsony Gergely akkor csupán 324 szavazattal nyert. Vitézy Dávid abban bízott, hogy lesz elég olyan szavazólap, ahol a tájékozatlan választó rá szavazott, de a visszalépett Szentkirályi Alexandrát is beikszelte. Karácsony Gergely korábban a választások megismétlését követelte és ma este hatra tüntetést is szervezett a választások tisztaságáért. Szerinte ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság mindenképp meg akarja fordítani a választás végeredményét. Karácsony a tüntetésen felsorolta, mikkel próbálta a kormány kivéreztetni a várost a koronavírus-járvány előtt és után. Újra hozzátette: bármit is dönt a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben fideszes többség van, új választás kiírását fogja kérni.

Közben újabb hangfelvételek szivárogtak ki Karácsony Gergelyről, ezek a néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott felvételek bővebb verziói. Korábban írtuk nektek, hogy egy felvételen az hangzott el Karácsony szájából, hogy ha Vitézy Dávid elindul a főpolgármester-választáson, „lapáttal fogják agyonverni”. Persze ezt nem szó szerint értette, hanem úgy, hogy keményen fogják támadni. A főpolgármester szerint jelentéktelen, hogy mit mondott Vitézyről a barátainak – a lényeges dolog inkább az, hogy évek óta rendszeresen lehallgatják őt. (telex.hu)

Győrben is újraszámolják a polgármesterre leadott szavazatokat. A választáson vesztes fideszes Dézsi Csaba András kérte ezt, szerinte előfordulhatott, hogy jogsértések történtek. A helyi választási bizottság hét választókörben engedélyezte az újraszámlálást, ezt hétfőn reggel kezdik meg. A korábbi polgármester, a fideszes Dézsi Csaba András 440 szavazattal kapott ki a győztes Pintér Bencétől, aki a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület civil jelöltje volt. Kalocsán is új szavazást szeretne a vesztes polgármester-jelölt, ezt a kérést még nem bírálták el. Itt is mindössze 23 szavazat döntött. (telex.hu)

Elvesztették a Karinthy Frigyes Gimnázium volt tanárai azt a pert, amit a tankerület ellen indítottak a kirúgásuk miatt. 2022. novemberében egyetlen nap alatt nyolc tanárt bocsátottak el a főváros három gimnáziumából, mert polgári engedetlenségbe fogtak. Ez azt jelenti, hogy úgy tagadták meg a munkát, hogy annak nem voltak meg a megfelelő törvényi keretei. Így tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. A tanárok szerint a politikai szerepvállalásuk és véleményük miatt lettek kirúgva. Köztük volt olyan tanár is, akit azóta sem sikerült az iskolában pótolni. A bíró szerint viszont a kirúgás jogos lépés volt a munkáltató tankerület részéről. A hat karinthys tanárnak 15 napja van, hogy fellebbezzen. Ezt azt jelenti, hogy a per még nem zárult le végleg. (telex.hu)

Facebook/Tanítanék

Bayer Zsolt, a Békemenet egyik alapítója, fideszes újságíró tüntetést szervezett az Európai Bizottság budapesti irodája elé. Az ellen tiltakoztak, hogy az Európai Bíróság óriási büntetést szabott ki Magyarországra, mert az megsértette a menekültekre vonatkozó uniós szabályokat. A bíróság összesen 80 milliárd forintos bírságot szabott ki, ez az összeg pedig napi 400 millióval emelkedik. Bayer szerint Brüsszel döntése felháborító és jogtalan, egyébként ugyanezt mondta erről Orbán Viktor miniszterelnök is ma reggel. A tüntetés helyszíne azért érdekes, mert az Európai Bíróságnak semmi köze az Európai Bizottsághoz, ahol a tüntetés zajlik, ráadásul a székhelye nem Brüsszel, hanem Luxemburg. Megszólalt a büntetéssel kapcsolatban az Európai Bíróság is. Az mondták, az Unió továbbra sem kötelezi Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be, de arra igen, hogy betartsa azokat a menekültügyi intézkedéseket, amiket a tagállamok közösen fogadtak el. (hvg.hu)

Teljesen megvalósíthatatlan feltétekhez kötötte Oroszország, hogy abbahagyja a háborút, amit Ukrajna ellen indított. Vlagyimir Putyin orosz elnök ma bejelentette, hogy csak akkor kezdene egyáltalán tárgyalni a tűzszünetről, ha az ukrán csapatok kivonulnának négy megyéből. Ezek Oroszországhoz való csatolását pedig ismerjék el a nyugati államok. Feltétel még, hogy Ukrajna nem lehet NATO-tagállam, és hogy szüntessék meg az Oroszország ellen irányuló összes nyugati szankciót. A két évvel ezelőtt megtámadott Ukrajna elnöki tanácsadója szerint a feltételek komolytalanok. Ezek szerint ugyanis az ukránoknak olyan területekről kéne lemondaniuk, amiket két év alatt sem tudtak teljesen elfoglalni az orosz csapatok. (24.hu)

Megsemmisített orosz tank Ukrajnában. Fotó: Ukrán Fegyveres Erők

Ahogy azt ma korábban beharangoztuk, este megkezdődik a foci Eb. Kilenc órakor a házigazda Németország Skócia ellen lép pályára. Ez a két csapat hamarosan a magyar válogatott ellenfele is lesz, ugyanis velük és még Svájccal került Magyarország egy selejtezőcsoportba. A nyitómeccsre elutazott Orbán Viktor is, a miniszterelnök Facebook-oldalán egy „Reszkess, Németország!” feliratú poszt jelent meg. A képen Orbán egy piros-fehér-zöld színű sállal látható, amint épp beszállt a kisbuszába. A magyar válogatott holnap játszik először, Svájc lesz az ellenfele. (Facebook/Kispolgár)

Cicás képekkel teszteli a NASA azt az eszközét, ami rádiójelek helyett lézertechnológiával továbbítja az adatokat az űrbe. Az első képek így sokkal gyorsabban érték el a Nemzetközi Űrállomást, mint korábban, így az új technológia jóval hatékonyabb lehet, mint ami most működik. A teszteléshez rengeteg átküldendő adat kellett, ehhez a NASA munkatársai a saját házikedvenceikről készítettek videókat és képeket. Így az első, lézerrel továbbított képeken nemcsak macskák és kutyák, hanem még egy csirke és egy tehén is szerepelt. (nasa.gov)

NASA/Dave Ryan

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.