Működik a Keleti Pályaudvar, útra keltek a paralimpikonok – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Először szólalt meg az építési és közlekedési miniszter azóta, hogy vasárnap kisiklott egy vonat a Keleti Pályaudvarnál. Ezzel pedig másfél napra gyakorlatilag megbénult a vonatközlekedés. Lázár János miniszter megköszönte a vasutasok munkáját és az utasok türelmét a hiba elhárításáig. Nem beszélt viszont a saját felelősségéről, ezzel szemben beszólt az ezt számonkérő Vitézy Dávid közlekedési szakértőnek. Vitézy, aki indult Budapest főpolgármesteri székéért is, arról írt, hogy óriási a kormány felelőssége abban, hogy a vonatközlekedés ennyire rossz állapotban van. A Keletiben azóta nagyjából helyreállt a közlekedés, de a vasútnál az elmúlt időszakban rendszeresek a késések és sok járat el sem indul. (telex.hu)

Fotó: MÁV

Az izraeli hadsereg kiszabadított egy túszt, aki tavaly október 7-e óta a Hamász nevű terrorszervezet fogságában volt. Az 52 éves férfi a nyolcadik túsz, akit sikerült élve kihozni a Gázai övezet alagútrendszeréből. A Hamász tavaly októberben egy összehangolt akcióban izraeli civilekre támadt, több mint ezer embert meggyilkolt és 253 embert elrabolt. Válaszul Izrael megtámadta a Hamász központjának számító területet, a Gázai övezetet. A harcok azóta is dúlnak, aminek rengeteg civil áldozata is van. Az elraboltak jelentős része már korábban kiszabadult egy fogolycsere kapcsán, de 108 ember sorsáról még mindig nem tudni. Az izraeli helyzetről korábban itt írtunk már nektek. (skynews.com)

A fővárosi Madách Imre Gimnázium közölte, hogy az iskolában nem fogják begyűjteni a digitális eszközöket a tanítás elején. A döntést azzal indokolták, hogy a telefonok használatát amúgy is szabályozza a házirend. Közölték azt is, hogy az iskola célja nem a tiltás, hanem az eszközök helyes használatának a megtanítása. Minderről részletesebben írtunk a délutáni cikkünkben. (mig.hu)

Folyamatosan érkeznek a versenyzők a holnap kezdődő párizsi paralimpiára. A magyar csapat tegnap és ma kelt útra. Összesen 39 magyar sportoló indul 13 sportág 68 számában. A megnyitót holnap tartják, a verseny jövő vasárnap zárul. A paralimpiáról írtunk már korábban, és ahogy az olimpiai, úgy a paralimpiai eredményekről is beszámolunk majd. (MTI)

A magyar csapat egy része úton a paralimpiára. Kép: Facebook/Magyar Paralimpiai Csapat

A fővárosi állatkert mellé, a Biodómba költözik idén a World Press Photo, a nemzetközi sajtófotó kiállítás. Mindezt Karácsony Gergely jelentette be a Facebookon. Budapest főpolgármestere szerint ha már állami intézmények nem merik vállalni a kiállítás megrendezését, a Fővárosi Önkormányzat befogadja azt. A tavalyi World Press Photo óriási botrányba fulladt, miután a Mi Hazánk nevű párt elérte, hogy a kiállítást néhány kép miatt csak 18 éven felüliek látogassák. Ez ellen próbált fellépni a tárlatnak helyet adó Nemzeti Múzeum igazgatója, akit emiatt nem sokkal később kirúgtak a pozíciójából. Az idei kiállítás szeptember 20-án nyílik. (Facebook/Karácsony Gergely)

Elpusztult a világ legidősebb, állatkertben tartott lajhára. A Jan nevű lomha jószág a németországi Krefeld állatkertjében élt az elmúlt 38 évben. Még vadon született 1969-ben, innen először egy vadasparkba, majd 1986-ban az állatkertbe került. A magas kora miatt még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. De nemcsak az életkora miatt volt csúcstartó, hanem az általa nemzett utódok száma okán is. Jan összesen 22 kislajhár apukája volt, utolsó kicsinye idén márciusban született. Jan végelgyengülésben pusztult el, 55 éves korában. A szabadon élő lajhárok átlagéletkora nagyjából 35 év. (hvg.hu)

Ég veled, Jan! Kép: Facebook/Krefeld Zoo

Négy cuki szibériai tigriskölyköt mutattak be a közönségnek az egyik angliai szafariparkban. A kicsik májusban születtek, és mostanra nőttek akkorára, hogy a szabadtéri kifutóba engedjék őket. A kistigrisek kíváncsian és kismacskákhoz méltó játékossággal vették szemügyre új lakhelyüket. A szibériai tigrisek rendkívül veszélyeztetett állatok, szabadon mindössze 4-500 példány élhet még Ázsia egyes részein. (bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.