Mostantól kapható vak Barbie is

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan a hazai boltokba is kerül a Barbie-baba vak változata. A csomagolására is figyeltek, a dobozon Braille-írással is ki van írva a Barbie szó. A Braille egy olyan ábécé, amit kimondottan látáskárosultak számára fejlesztettek ki, tapintással lehet elolvasni a betűket.

A vak Barbie-t azért készítette el a játékgyártó cég, mert rájött, hogy nemcsak egészséges gyerekek játszanak a babákkal. Nemrég piacra dobták a kerekesszékes Barbie-t is, és van már halláskárosult és lábprotézises baba is. Lehet kapni Down-szindrómás babát is (a vak Barbie-val együtt ennek a színesbőrú változata is kijött most), sőt, 2022-ben megjelent az a Ken-baba is, amelyik vitiligóban, azaz olyan bőrbetegségben szenved, ami során a bőr foltokban elveszíti a színét.

A gyártó célja az, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban passzoló játékot. „Rájöttünk, hogy a Barbie segíthet az önkifejezésben, és abban, hogy senki ne érezze kívülállónak magát” – mondta a játékgyár Barbie-részlegének alelnöke.

Kép: Mattel

A baba egyébként barna hajú, a szemével kissé felfelé néz. A kezében egy fehér-piros bot van. A ruháját pedig vak és látássérült gyerekekkel együtt tervezték. Azért kapott szatén felsőt és tüllszoknyát, mert ezek az anyagok könnyen kitapinthatók. A ruha dereka gumis, így a baba egyszerűbben öltöztethető.

A cég nagyon figyel arra, hogy minél sokszínűbb legyen a kínálata, ezért már 176 fajta Barbie létezik 9 különböző testalkattal, a babák pedig 35 különböző bőrszínnel kaphatóak. A Barbie-babák történetéről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. (guardian.com)

Kiemelt kép: Mattel

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.