Most épp a rizsmelegítésen veszekszik az internet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Időről időre fellángolnak mindenféle furcsa viták a közösségi médiában. Például, hogy

  • hűtőben kell-e tartani a ketchupot,
  • hogyan kell tökéletesen törölközőt hajtogatni,
  • vagy hogy hogy nézhet ki Peppa malac szemből.
Twitter

Ezúttal az újramelegített rizs a téma.

Egy másodéves orvostanhallgató és TikToker, Janny Garcia nemrég közzétett egy videót, amiben rizst melegít a mikróban. „Orvostanhallgatónak lenni azt jelenti, hogy soha többé nem melegíthetek fel csak úgy, simán egy adag rizst” – mondta. A felvételre egy másik, kajával foglalkozó csatorna is rátalált. Ott csak megerősítették, hogy ha nem vagyunk elég óvatosak, amikor felmelegítjük a rizst, akár ételmérgezésünk is lehet.

De most tényleg?

Igen, az újra felmelegített rizs fogyasztása okozhat ételmérgezést. De nem a melegítés a probléma: a kérdés az, hogyan tárolták a rizst melegítés előtt. A nyers rizs Bacillus cereus spórákat tartalmazhat. Ezek azonban hőállóak, nem tűnnek el főzés közben. Ha a kész rizst hosszú időre szobahőmérsékleten hagyjuk, a spórák baktériummá fejlődhetnek. Ezek végül elszaporodhatnak az egész ételben, majd toxinokat (mérgeket) termelhetnek, amelyek hányást vagy hasmenést okozhatnak.

Minél tovább marad a főtt rizs szobahőmérsékleten, annál valószínűbb, hogy a baktériumok vagy a mérgek miatt már nem lesz biztonságos a fogyasztása. Ha a baktérium egyszer már megtelepedett az ételben, elég nehéz megszabadulni tőle.

Ha Bacillus cereus baktériumot tartalmazó rizst eszünk, rosszul lehetünk. Hat órán belül hányás, 15 órán belül hasmenés jelentkezhet. A tünetek viszonylag enyhék, és általában körülbelül 24 órán át tartanak. Nagyon ritka, hogy valaki kórházba kerüljön az újramelegített rizs miatt: az Egyesült Államokban évente 64 ezer ilyen eset van, de átlagosan csak 20 ember kerül kórházba miatta. A várandósok, a nagyon fiatalok és a nagyon idősek, valamint az immunhiányos emberek veszélyeztetettebbek a B. cereus mérgezésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyértelműen betegek leszünk, ha újramelegítjük a rizst. Van azonban néhány egyszerű tanács, amit érdemes megfontolni, hogy tutira menjünk.

  • Ideális esetben azonnal tálaljuk a rizst, amint megfőtt.
  • Ha ez nem lehetséges, a rizst a lehető leggyorsabban (lehetőleg 1 órán belül) hűtsük le.
  • Legfeljebb egy napig tartsuk a rizst a hűtőben, mielőtt újra felmelegítjük.
  • Amikor újramelegítjük a rizst, mindig ellenőrizzük, hogy végig gőzölgően forró legyen.

(Mashable, NHS, Medical News Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.