Mobiltilalom az iskolában – és te mit gondolsz erről?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A most kezdődő tanévben már tilos lesz mobiltelefont tartani magadnál az iskolában. Ezt a korlátozást meglepetésszerűen vezette be a kormány, és a mai napig nem ismert, hogyan képzelik a megvalósítását. Nem volt róla vita, nem tudni, megkérdeztek-e szakértőket, tanárokat, oktatáskutatókat. Arról sincs hír, kapnak-e az iskolák segítséget, például biztonságos tárolókat. Vagy hogy kinek kell begyűjteni a készülékeket. Egy kisebb fős iskolában is 25-50 milliós forintnyi telefont kellene őrizni. Ki fog ezekre vigyázni, és ki lesz a felelős, ha eltűnik egy telefon – vagy az összes? Ki fizeti meg a kárt?

Az okostelefonok iskolai korlátozása egyébként nem magyar sajátosság. Nyugat-Európában is több országban próbálják elzárni a gyerekeket a kütyüktől, hogy a tanulásra és egymásra figyeljenek. De ott ez rendesen meg van szervezve, és nem egyik napról a másikra jelentik be, hogy mostantól le kell adni a készüléket.

További probléma, hogy sok tanár a tanításhoz is használta a telefonokat. Akár Google-keresésekre, vagy speciális alkalmazásokkal, mint amilyen a kvízekhez kitalált Kahoot. Sőt, tudunk olyan iskolákról, ahol a Kispolgár cikkeit beszélték meg erkölcstan- vagy magyarórán!

Telefontároló koffer. De ilyet nem ad a kormány, csak a szabályt. Fotó: Amazon

Trükkök és tippek

Azt sem tudjuk még, hogyan védekeznének az ellen, hogy a gyerekek egy régi készüléket adjanak le reggel, az igazit pedig maguknál tartsák. Vagy egyszerűen azt mondják, hogy nincs is náluk. Nem lehet mindennap megmotozni többszáz gyereket, és fémkereső kapuk sem lesznek a portán.

Persze ezzel le lehet bukni – de csak akkor, ha a tanárok komolyan veszik a szabályt, és van kedvük ezzel foglalkozni. Valószínűleg sok iskolában szemet hunynak majd az efféle trükkök felett, amíg az órát nem zavarják a becsempészett telefonok.

Van egy régi bölcsesség, ami most is igaz: minden törvény annyit ér, amennyire be lehet tartatni.

Ha viszont ez lesz az új rend, akkor Kispolgárt sem tudsz majd olvasni tanítási időben. De sebaj, majd bepótolod délután!

És most kíváncsiak vagyunk a te véleményedre!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.