Mitől csíp a paprika? És mi köze a könnygázhoz?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ti kérdeztétek, mi adja a paprika csípősségét. A válasz erre nem bonyolult, de ha belekezdünk, izgalmas dolgokat mesélhetünk róla.

Természetesen a sima zöldpaprika egyáltalán nem csíp. Viszont számtalanféle csípős paprika létezik, és a magyar konyha ezek egy részét büszkén használja is. Ám ami nálunk „méregerős bogyiszlói” néven fut, az a világrangsorban szerény, harmadosztályú versenyző.

A csípősségért a kapszaicin nevű vegyület felelős. Ez a molekula erősen ingerli a nyálkahártyát, sőt kellő erősségben a bőrön is égető érzést okoz. Az erős paprikákban a magok környékén, a belső nyúlványokban és hártyákban a legnagyobb a kapszaicin-tartalom. A csípősség serkenti a véráramlást, frissítő, izgató hatással jár – ezért szereti, aki szereti.

A szörnyű erejű Carolina Reaper chili. Fotó: Red Dragon Seeds

A csípősségnek mértékegysége is van, a Scoville-egység. Ezen a skálán nulla az, ami nem csíp. A nálunk is ismert csilik közül a leggyengébb a jalapeno 2500-as értékkel. Ezután jön a magyar csípős, amiből például az Erős Pista szósz van: 5000 körül. A tabasco csili már 30 000-es számnál kezdődik, a habanero pedig százezres pontszámot ér el, vagy még többet. Az egyik csúcstartót, a Carolina Reaper nevű csilit inkább legendákból ismerjük, ez másfél millió Scoville-egységgel dicsekedhet.

Oszolj!

De a városlakók néha találkozhatnak két-hárommilliós értékű csípősséggel – rosszul elsült tüntetéseken. A kapszaicint ugyanis könnygázban is használják. Ez a rendőrök egyik eszköze, amit akkor vetnek be, ha erőszakos, veszélyes tömeget kell meggyőzniük arról, hogy menjenek inkább haza ahelyett, hogy felgyújtanák az Országházat. A könnygázt permetezőpalackból vagy füstgránátból lehet kijuttatni, és bizony eléggé megnehezíti a további rendetlenkedést. Elsősorban persze a szemet ingerli, de annyira, hogy nemigen lehet nyitva tartani. És rettentően csíp a szájban, az orrban, meg ahova még jut.

Francia rohamrendőr könnygázfelhővel. Fotó: Unsplash

Ugyanakkor maradandó károsodást nem okoz. Vannak másféle könnygázak is, de a kapszaicin a legbiztonságosabb. Előnye még – mármint a rendőrök szempontjából – hogy vízzel nem nagyon lehet lemosni, szóval akit megtalált, annak a napja már el van rontva.

Épp ezért ha véletlenül bekapsz egy darab csilit, vízzel nehéz lesz kimosni a szádból. Ilyenkor tejjel érdemes inkább próbálkozni.

Emlősöket nem szolgálunk ki!

De ugyan miért termel a paprika könnygázmolekulákat? Nos, jó oka van rá. Amellett, hogy gátolja az élősködő gombák kifejlődését, a csípősség elriasztja az emlősállatokat is. Így azok nem falják fel a termést. Azt ugyanis a paprika a madaraknak tartogatja!

A madarakban a kapszaicint érzékelő idegpálya másképp működik – őket ez a vegyület nem csípi. Így jó étvággyal megehetik a magokat. És mivel a madaraknak nincsenek őrlőfogaik, a magok sértetlenül áthaladnak rajtuk, és egyben kikakilják. Pontosan ez a paprika terve: repülő postásokkal terjeszti a magját, a többieknek meg fityiszt mutat.

A Paqui direkt kihíváshoz gyártott chipse

A nagyon csípős ételek gyakran fogadások, internetes kihívások tárgyai. Korábban lehetett kapni olyan irtózatosan erős chipset, amit kifejezetten azért gyártottak, hogy lehessen hősködni a megevésével. Sajnos ez egy fiatal halálához vezetett, igaz, hogy ő más betegsége miatt is érzékeny volt a kapszaicinre. Nem érdemes ilyen játékokba belemenni, vagy pusztán bátorságból enni túl erős dolgokat. Ha szereted a csípőset, edd nyugodtan, de nem kell túlzásba vinni. És ha egyáltalán nem bírod, az sem ciki. Attól még rendes magyar vagy!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.