Mit tippelsz, hány éves az olimpia legidősebb versenyzője?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A párizsi ötkarikás játékok legfiatalabb versenyzője egy Cseng Hao-hao nevű 11 éves gördeszkás, a legidősebbje pedig egy ausztrál lovas, Mary Hanna, aki decemberben lesz 70 éves.

Hanna az ausztrál díjlovagló csapat tartalékosa. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy játszik, csak akkor, ha valaki lesérül és be kell ugrania a helyére. A sportoló az 1996-os olimpiával indította a karrierjét. Szerinte nincs ahhoz fogható élmény, mint amikor valaki büszkén képviselheti az országát egy versenyen. 2021-ben azt nyilatkozta, hogy nem számít, hogy ki hány éves. „Ha fitt vagy és egészséges, folytatni kell!”

Fotó: Mary Hanna / Facebook

A legidősebb versenyzőt, aki biztosan versenyezni fog, szintén a lovassport vitte Párizsba. A 65 éves spanyol Juan Antonio Jimenez Cobo már a harmadik olimpiáján vesz részt. A legidősebb sportoló, aki valaha aranyat nyert, Oscar Swahn volt. A férfi lövészetben szerzett érmet 64 évesen, még 1912-ben.

Persze a mozgékonyabb sportágakban is virítanak a hatvan körüli versenyzők. A párizsi olimpián Chilét az 58 éves „pingpongnagyi”, Zhiying Zeng képviselte. A Kínában született nő már 12 évesen országos bajnok lett, 16 évesen pedig tagja lett a kínai pingpong-válogatottnak. Mégis úgy alakult, hogy már az első olimpiája előtt otthagyta a válogatottat és visszavonult a versenyzéstől. Később Chilébe költözött, ott alapított családot is.

2003-ban Zeng szerette volna megtanítani a fiát pingpongozni, mert megunta, hogy a gyereke mindig a számítógép előtt ült. Ha már újra ütőt fogott a kezébe, nyert is gyorsan két országos bajnokságot. De amikor a fia elég idős lett ahhoz, hogy egyedül járjon az edzésekre, Zeng ismét abbahagyta a játékot. Végül a koronavírus-járvány sodorta vissza őt a pingpongasztalhoz. „Leginkább azért kezdtem el, hogy edzhessek, mert az evésen kívül semmit sem csináltunk bezárva a házban!” – nyilatkozta egyszer nevetve.

Fotó: beIN SPORTS France / Facebook

Miután a vírus lecsengett, Zeng újra versenyezni kezdett, rövid időn belül pedig nemzeti ikonná vált: a chilei rajongói csak pingpongnagyiként emlegetik. Zengnek ugyan még nincs unokája, de azt mondta, nem zavarja a becenév, mert érzi rajta a szurkolók szeretetét.

Zeng ugyan július 27-én kikapott a 46 éves libanoni ellenfelétől, Mariana Sahakiantól, ezért el kellett búcsúznia az olimpiától, mégsem szomorú. „Ilyen a sport! A férjem, a fiaim, és mindenki, akit szeretek, ott kiabálta a nevemet a versenyen. Nagyon elégedett vagyok!”

Források: Reuters. CNN. Olympics. NBC. As.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.