Mit tegyek, ha valaki iszik a családomban?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy hete arról írtunk nektek, hogy mi az alkoholizmus, és milyen sok magyar gyerek életét nehezíti meg, hogy a családjában valaki alkoholbetegséggel küzd. Az alkoholizmus az egyik legnagyobb kihívás, amin egy ember vagy egy család keresztülmehet. A függőség kapcsolatokat és házasságokat tehet tönkre, családokat szakíthat szét. Nem ritka, hogy valakinek a karrierje is rámegy az ivásra.

Ha van a családodban alkoholbetegséggel küzdő ember, lehet, hogy láttál már nehéz dolgokat. Láthattad, hogy esetleg egyik vagy másik szülőd furcsán tántorog, vagy elesik. Lehet, hogy agresszív is volt és kiabált is, de lehet, hogy pont azért, mert ivott, tojáshéjon kellett lépkedni, amikor otthon volt. Előfordulhatott, hogy úgy érezted, hogy a szeretted alkoholgondja szégyenletes dolog. Titokban kell tartani, nem lehet beszélni róla másokkal, mert az árulásnak számít.

Érezhetted már úgy, hogy neked kellene valahogy megoldani a helyzetet. Hogy teljesen más problémáid vannak, mint a kortársaidnak. Lehet, hogy nagyon csalódott vagy, amiért a szüleid mindig ígérgetik, hogy befejezik az ivást. Érezhetted már úgy, hogy annyi otthon a veszekedés, hogy veled senki sem foglalkozik. Hogy senkit sem érdekel, hogy vagy. Mert egyedül vagy.

De ez nincs így. Magyarországon legalább 400 ezer olyan gyerek van, aki érzett már hozzád hasonlóképpen.

Pixabay

De miért?

Nagyon nehéz lehet megérteni, hogy valaki miért nem hagyja abba az ivást, még akkor sem, ha látszólag mindent tönkretesz maga körül. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk: ettől betegség a függőség. Attól, hogy valaki iszik, még nem biztos, hogy rossz ember. Lehetsz egyszerre borzasztóan dühös az apukádra vagy anyukádra, amiért mindig kiabál, ha részeg. És közben vágyhatsz arra is, hogy közös programokat csináljatok, mert mindig nagyon kedves, amikor józan. Teljesen normális, ha egyszerre mindkét érzés benned van.

Könnyen lehet az is az érzésed, hogy te tehetsz arról, hogy egyik vagy mindkét szülőd iszik. Sőt, lehet, hogy egyenesen ők mondták azt, hogy te tehetsz róla. Nos, kedves olvasó, nem kell téged ismernünk ahhoz, hogy elmondjuk: nem te tehetsz róla. Semmikor, semmilyen körülmények között nem lehet a te hibád az, hogy ők túl sokat isznak és emiatt problémáik akadnak.

A világ akkor működik jól, hogy a szülők gondoskodnak a kicsi és fiatal gyerekeikről és nem fordítva. Ha fordítva van, az sajnos nem a normális ügymenet, de ez nem miattad alakult így. A felnőttek néha hibát hibára halmoznak és rossz döntéseket hoznak, de ezekért nem te vagy a felelős. A függőséget nem te okoztad, és nem is tudod megállítani. És nem is tudod irányítani.

És akkor mit tehetsz?

Fontos tudnod, hogy nem te vagy a felelős a családi titkok elhallgatásáért. Nem kell szégyenkezned amiatt, ami veled történik. Az olyan gyerekeknek, akinek a családjában van alkoholbeteg, nagyon nehéz megnyílniuk. Sajnos épp ez a csapda, ezt a terhet ugyanis egyetlen gyereknek sem lenne szabad egyedül cipelnie.

Érdemes átgondolnod, van-e olyan bizalmi személy az életedben, akinek mesélhetnél egy kicsit. Már attól is jobban érezheted magad, hogy valaki meghallgatja a problémáidat. Talán furcsán hangzik, de az, hogy bízhatsz valakiben, aki figyel az érzéseidre, már önmagában gyógyító erővel bír.

Pixabay

Mindenki a saját érzéseiért felelős! Te mindig próbálj a tieidre koncentrálni. Időnként gondold át, mit érzel, mik a fájdalmaid, miből meríthetnél erőt, mire van szükséged. Gyakran mondd el magadnak, hogy nem te tehetsz a kialakult helyzetről. Fontos, hogy tudd: a szüleid nem azért isznak vagy azért okoznak fájdalmat, mert nem szeretnek téged eléggé. A te értékedet nem határozza meg az ő viselkedésük.

Az is természetes, ha mégis úgy érzed, még nem beszélhetsz a dologról senkivel. Nagyon sok olyan felnőtt van, aki gyerekkorában hasonló dolgokon ment keresztül, mint te, de csak hosszú évek elteltével állt neki kibogozni ezt a csomót. Sosem késő. Magyarországon szerencsére van néhány klassz szervezet, akik segítenek nekik. És a gyerekeknek is!

A Máltai Szeretetszolgálat egyik honlapján például rengeteg információt, anyagot, videós tartalmat nézhetsz és olvashatsz a témáról, még akkor is, ha épp csak 8-9 éves vagy.

Kérdéseid vannak? Ez a honlap segíthet neked! http://apaiszik.kimondhato.hu/

Számos olyan névtelen és ingyenes program van, amit az alkoholisták családtagjai számára találtak ki, hogy közös erővel felépülhessenek abból, amit valaki más alkoholizmusa miatt szenvedtek el. Ezek az úgynevezett hozzátartozói csoportok (Al-Anonként is emlegetik őket), amiből néhány helyen Alateen csoport is működik kifejezetten fiatalok számára.
A honlapjaikon ide, ide és ide kattintva szintén rengeteg információt olvashatsz a témában.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek ittak a szüleik, de már felnőttként küzdenek a problémával, az ACA (Alkoholisták és rendellenesen működő családok felnőtt gyermekei) jelenthet megoldást.

A cikkhez Békési Tímea addiktológiai konzultáns, meseterapeuta nyújtott segítséget.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!