Mit együnk és mit ne a kánikulában?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kánikula idején nemcsak az fontos, amit kívülről magunkra húzunk, hanem amit magunkba veszünk. Vagyis, hogy mit eszünk és iszunk. Itt van egy lista olyasmikről, amiket érdemes a nagy melegben kerülni, és azokról is, amiket meg érdemes ilyenkor fogyasztani.

Mit ne?

Nehéz ételek – az emésztés hőtermeléssel jár, és a szervezetnek amúgy is nehéz egyszerre nagy adag ételt megemésztenie, ezért még több hőt termel. Nehéz (zsíros vagy magas fehérjetartalmú) vagy nagy adag kajától ilyenkor még jobban bekómázunk, mert a testnek túl sok mindent kell egyszerre csinálnia, és ez nem jó neki.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Túl sok koffein – mint az energiaital, kávé, kóla, stb. Ezek dehidratálnak, vagyis elveszik a testedből a vizet, amire nagy szükség van. Ennek elsősorban az az oka, hogy ezek az italok vízhajtóak, azaz pisiltetnek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne meginni egy pohár kólát. De ne igyunk belőle túl sokat ilyenkor. Az energiaitalokat semmiképp sem ajánljuk. Hogy miért, arról itt írtunk.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Jéghideg kajákat és italokat – bármilyen csábító is, sajnos csak ideiglenes megkönnyebbülést hoznak a nagy melegben. Viszont a túl jeges ital és étel bevitele hirtelen leviszi a hődet, ami arra készteti a testedet, hogy megpróbáljon felmelegíteni. Ez pedig az energiaszintedet csökkenti és ellenkező hatást érsz el vele, mert hosszabb távon inkább meleged lesz. Nyilván nehéz a forróságban megállni, hogy sok jeges italt vagy fagyit együnk. De azért szólunk, hogy a testünk így működik, erre érdemes készülni.

Mit igen?

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Zöldségek és gyümölcsök – ezeknek magas a víz- és tápanyagtartalmuk, nem mellesleg pedig szuper egészségesek. Főleg a dinnye, uborka, zeller, cukkini, saláta, spenót. Nyári napokon is érdemes előnyben részesíteni őket.

Hideg levesek – nemcsak a gyümölcsleveseket, de akár egy zöldségkrémlevest is lehet hidegen enni. Ha nagyon sokat izzadtunk a nap folyamán, elektrolitokat (ásványi sókat) veszíthetünk, ezek pótlására egy jó alaplé, csontlé, húsleves jó lehet. Akár hidegen.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Szendvicsek – ezek variációja végtelen, a fontos, hogy a nagy melegben a sajtokat, felvágottakat mihamarabb tegyük vissza a a hűtőbe, nehogy megromoljanak.

Víz – nem győzzük hangsúlyozni, ebben az időben mennyire fontos a folyadékpótlás, lehetőleg víz formájában. De okosan! A vízivást is túlzásba lehet vinni, kimosva fontos nyomelemeket a szervezetből. Tehát: mindent ésszel. Nagy melegben napi kb. 2 liter elég belőle.

Grillételek – ha van lehetőségetek sütögetni. Zsiradékmentesen sült zöldségek, sajtok, húsok saját zsírjukban, kevesebb fűszerrel. Ezt amúgy párolva egy serpenyőben is meg lehet csinálni. Nem ugyanaz, de azért szintén finom.

Halak – nagyon egészséges és viszonylag könnyű ételek. Nyáron is jól tudjuk emészteni. (Washington Post/ Házipatika/ Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.