Mire jó manapság egy nyelvvizsga?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Most, hogy lezárultak a középiskolai felvételik és a csapból is az érettségi folyik, beszéljünk egy olyan vizsgáról, ami egyáltalán nem kötelező. Viszont jó, ha van. Ez pedig nem más, mint a nyelvvizsga. Az elmúlt években folyamatosan csökken a vizsgázók száma. Ennek főleg az az oka, hogy már nem kötelező megszerezni a nyelvvizsgát a diplomához. A munkahelyeken is inkább azt nézik, hogy ténylegesen beszél-e valaki idegen nyelvet, és nem azt, hogy erről van-e papírja. Ennek ellenére a nyelvvizsgának van egy csomó előnye.

Mire jó a nyelvvizsga?

kép: Pixabay

Az egyetemek ugyan nem várják el a nyelvvizsgát, de többletpontokat adhatnak a felvételinél. Az iskolák maguk dönthetik el, hogy mennyit. Van, ahol már az alapfokú, A2-es szintű nyelvvizsgáért is jár a plusz pont, és minél magasabb szinten van a nyelvtudás, annál több extra pont jár. Van olyan egyetem, ahol a felsőfokú nyelvvizsga 50 pont előnyt is jelent. Olyan is van, amelyik már azt is plusz ponttal értékeli, ha a felvételiző a nyelvvizsga egyik felét teljesítette csak.

A nyelvvizsga egyes munkakörökben magasabb fizetéssel is járhat. Főleg állami, azaz közalkalmazotti, köztisztviselői vagy kormánytisztviselői állásokban nyelvpótlékot kaphat az, akinek van állami nyelvvizsgája. Ilyen állások vannak például az önkormányzatokban, iskolákban vagy az állami hivatalokban. Ha külföldön tanulnál tovább, a nyelvtudást papírral is igazolni kell. Ehhez olyan nyelvvizsgát érdemes letenni, amit nemcsak itthon, hanem máshol is elfogadnak.

Milyen nyelvvizsgák vannak?

Nyelvvizsgázni vizsgaközpontokban lehet, három szinten. Az A az alapszintű, a B az önálló, a C pedig a mesterfokú nyelvhasználó szintje. Az egyes szintek két részre oszlanak, az A1 alacsonyabb, mint az A2 és így tovább. Egy régi típusú középfokú nyelvvizsgának ma a B2 felel meg.

A nyelvvizsgákon lehet választani, hogy csak írásbelit, vagy csak szóbelit szeretnél csinálni. Ha mindkettőt, azt komplex vizsgának hívják. Akkor is megszerzed a komplex vizsgát, ha évek telnek el az írásbeli és a szóbeli közt. Ugyancsak el lehet dönteni, hogy egynyelvű vagy kétnyelvű vizsgát szeretnél. Az utóbbiban lehet például fordítás, idegen nyelvről magyarra vagy fordítva. Egyes vizsgáknál ehhez szótárt is lehet használni.

kép: Pixabay

Rengeteg nyelvvizsgatípusból lehet választani, csak angolból több mint tízféle nyelvvizsgát lehet letenni. Ehhez jön még a számtalan szaknyelvi vizsga is. A legjobb, ha a tanároddal beszélitek meg, hogy melyiket válaszd, mert ő tudja eldönteni, hogy melyiknek érdemes nekifutni. A legtöbb vizsgához elérhetőek próbatesztek a neten, ezeket tudod használni a felkészüléshez.

Ma már nem lehet nyelvvizsgával kiváltani a nyelvi érettségit. Viszont egy jól sikerült emelt szintű érettségi a nyelvvizsgával egyenértékű. Ha valaki az emelt szintű érettségin legalább 60 százalékot elér, az B2 szintű komplex államilag elismert nyelvvizsgának felel meg. A 40-59 százalékos érettségi pedig B1-es szintű komplex nyelvvizsgát ér.

kép: Pixabay

Kell fizetni a nyelvvizsgáért?

A nyelvvizsgák nem olcsók, egy B2-es komplex vizsga típustól függően átlagosan 40-60 ezer forint közt van. De vannak ennél drágább vizsgák is. Az állam viszont utólag visszatéríti az első sikeres nyelvvizsga díját, ha a vizsgázó még nem érte el a 35. életévét. A vizsgadíjat az első sikeres B2, C1 vagy C2 vizsga megszerzése után legfeljebb egy évvel a Magyar Államkincstártól lehet visszaigényelni. A visszatérítés összege 2024. januárjától legfeljebb 66 700 forint lehet. A támogatást azok is kérhetik, akik az emelt szintű érettségin érték el a B2 szintet. Akkor is lehet kérni a visszatérítést, ha a vizsgázó külön-külön teszi le az írásbeli és a szóbeli vizsgát.

Nyelvet tanulni amúgy mindenképp hasznos és fontos dolog. Ma ez sokszor könnyebben megy, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Az angol a közösségi média, a videójátékok, a streamelt filmek nyelve. Ha pedig külföldre készültök, akár tanulni vagy akár dolgozni, látni fogjátok, hogy nem lehet meglenni legalább az angol nyelv ismerete nélkül. Ráadásul minél több nyelven tudtok, annál több lehetőségetek lesz, annyira nagyobbra nyílik előttetek a világ. Persze lehet nyelvet tanulni csak azért, hogy meglegyen a nyelvvizsga, de sokkal jobb egy nyelvet önmagéért és nem a papírért elsajátítani. Ha pedig már amúgy is tudtok egy nyelvet, a nyelvvizsgát simán kirázzátok a kisujjatokból.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.