Miniszterek hatásköreit módosította Orbán, kiürítik a győri börtönt – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több miniszter hatáskörét módosította Orbán Viktor. Például a belügyminisztertől, Pintér Sándortól elvett néhány hatáskört, amit átadott Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének. De a belügyminisztériumhoz tartozott a vízgazdálkodás feladatainak nagy része, ezt átadta az Energiaügyi Minisztériumnak. Magyarországon a belügyminiszter nemcsak a rendőrséget felügyeli, hanem szokatlan módon az oktatást és az egészségügyet is. Az űrtechnológia korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez tartozott, most a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton felel majd érte. (Népszava)

Forrás: Facebook
Marine Le Pen Forrás: Facebook

Több mint 200 jelölt döntött úgy, hogy visszalép és nem indul a francia választások második fordulójában most hétvégén. Így próbálják megakadályozni a múlt heti első fordulóban győztes szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés előretörését. Ehhez az kell, hogy csak a legesélyesebb jelölt mérkőzzön meg meg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés jelöltjével. Mint írtuk, az EP-választási kudarca miatt írt ki előrehozott választásokat a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron. Az első forduló múlt hétvégén volt. A második most hétvégén lesz. Hogy miért van többfordulós szavazás Franciaországban, arról a héten még írunk bővebben. (BBC/Kispolgár)

Letörött a szavazóurna füle, újra választanak a nagytarcsaiak, de csak polgármestert. Azt nem lehet tudni, mikor és hogyan sérült meg a fül, ami az urna lezárására szolgál, vagyis arra, hogy ne lehessen belenyúlni. A tartalmát pedig összeöntötték más szavazólapokkal, így nem tudni, melyikek származtak abból a hibás urnából. A független jelölt csak 39 szavazattal nyert itt, így érdekes lesz majd a végeredmény. Az új szavazás, amit a 4-es számú körzetben tartanak csak meg, mert ott volt az említett urna, most hétvégén, július 7-én lesz. (24.hu)

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Sokat olvashattok mostanában repülőjáratok késéséről. Ez azért van, mert minden évben a június és július a légi közlekedés legforgalmasabb hónapja. A többség ilyenkor utazik el nyaralni. Így érdemes előre felkészülni arra, hogy ekkor sajnos gyakoriak a hosszas késések vagy akár járattörlések. Bedugulnak a légifolyosók a sok géptől. Ezzel számolni kell, nagyon nincs mit tenni, kártérítés is csak bizonyos esetekben jár. Nagyon sok reptéren és légitársaságnál ilyenkorra időzítenek sztrájkokat is, ami nem véletlen. Ezt érzi meg a legjobban az utazóközönség és így lehet jobb bérekért nyomást gyakorolni a cégekre. Az elmúlt hetekben nálunk is nagyon sok járat késett, vagy magyarok rekedtek külföldön. Június végén a Sun Express Törökországba tartó járatának 140 utasa várt majdnem egy egész napot a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Voltak, akik nem jutottak el a Magyarország–Skócia Eb-meccsre, mert a Eurowings járata négy órát késett. Hétfőn pedig hat órás késéssel indult egy Wizz Air-gép Ciprusra. (HVG)

Kiürítik a győri börtönt. Az épület már olyan rossz állapotban van, hogy onnan a rabok akár meg is szökhetnek. Ezenkívül nagyon drága lenne a felújítása, korszerűtlen a fűtése, a víz- és villamos hálózata is. A közel 165 rabot, aki itt tölti büntetését, más börtönökbe szállítják. (24.hu)

Dylan Beard középen (Fotó: Facebook)
Dylan Beard középen (Fotó: Facebook)

Az amerikai atlétikai csapat egyik olimpiai esélyese, Dylan Beard jó példa arra, hogy ha nagyon akarunk valamit, el is érhetjük. A fiatal srác ugyanis a Walmart bevásárlóközpont egyik pultjában dolgozott teljes munkaidőben, miközben az olimpiára készült. Dylan az egyik legjobb gátfutó lett a válogatón, harmadik helyen végzett. Ezzel pedig helyet szerzett magának az olimpiai csapatban. Dylannek egészségügyi végzettsége is van, később pedig szerhasználó, drogfüggő fiatalokkal szeretne foglalkozni. Nincsenek szponzorai, azaz támogatói, így fizetéséből kell majd repjegyét kifizetni a párizsi versenyre. Dylan edzője és bolti főnöke is kitartó, szorgalmas és nagyon kedves srácnak tartja. Hajrá, Dylan! (Today)

(Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.