Minek nekünk magyar űrhajós?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy tegnap olvashattad, kiválasztották Magyarország második űrhajósát. A 32 éves Kapu Tibor ez év végén vagy jövő év elején indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. De hogyan lesz valakiből űrhajós, és miért jó nekünk, ha az lesz?

Először és eddig utoljára 1980-ban járt magyar ember az űrben. Farkas Bertalan vadászrepülőről nyergelt át űrhajóra, mint akkor szinte mindenki. Az akkori űreszközök ugyanis rendkívüli terhelésnek tehették ki az embert. A gyorsulás, a földitől eltérő nyomás és a stressz elviselésére, valamint a bonyolult gépezetek kezelésére leginkább a vadászrepülők voltak kiképezve. Farkast a szovjet űrprogramban vitték fel a Mir űrállomásra, ahol egy hetet töltött. Nevét többek között a Farkasberci nevű kisbolygó őrzi.

Farkas Bertalan-bábu a Szojuz-35 űrhajó visszatérő kabinjával az egykori Közlekedési Múzeumban. Fotó: Wikimedia

Kapu Tibor nem volt sosem pilóta. Fejlesztőmérnökként dolgozott egy űripari vállalatnál, szakterülete a sugárvédelem. Korábban a gyógyszeripar és az akkumulátorfejlesztés területén is kutatott. Ennek a szakértelemnek hasznát veszi majd a küldetésén. Az űrállomáson ugyanis az űrhajósok nem napozással és buborékfújással töltik a napjaikat, hanem megfeszített kutatómunkával. A pilótamúlt hiánya azért nem probléma, mert az űrrepülés óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ennek jele az is, hogy ma már a kellően gazdag emberek űrturistaként is felmehetnek, és simán kibírják. Valójában Kapu nem a második, hanem a harmadik magyar lesz az űrben. A magyar születésű, de Amerikában élő Charles Simonyi kétszer is megjárta már az űrállomást 2007-ben és 2009-ben. Ő szoftverfejlesztőként kereste meg a jegy árát.

Kapu Tibor űrhajósjelölt. Fotó: Budapesti Műszaki Egyetem

Kapu Tibor viszont nem turista lesz, hanem igazi űrhajós. Ehhez már eddig is átesett egy komoly kiképzésen, amelynek utolsó szakaszát Amerikában kell elvégeznie. A jelöltektől kifogástalan egészséget és erőnlétet várnak el, mert odafent a mindennapi élet is nagyon fárasztó. Az űrhajóban és az űrállomáson álmukból felkeltve, vakon is el kell igazodniuk, reflexeiket, munkabírásukat folyamatosan tesztelik. És persze együtt kell működniük a személyzet többi tagjával.

De mit kutatnak odafent?

Hát nem az ufókat keresik, és nem is Istent. Az űrállomás egy kutatás-fejlesztési nagyüzem. Az ottani súlytalanság, a kozmikus sugárzás és az extrém hideg olyan kísérleteket tesz lehetővé, amiket a Földön csak nehezen vagy sokkal lassabban lehetne elvégezni. Ilyen például az új anyagok fejlesztése. Roppant szilárdságú fémek, a chipekben használható anyagok, gyógyszerek hatóanyagai állíthatók elő a 400 kilométer magasban keringő laborban.

Más projektek magát az űrkutatást szolgálják: az odafönt termeszthető növények egyszer majd a hold- vagy Mars-bázisok konyhakertjeiben tehetnek jó szolgálatot. Kapu Tibor példaként említette azt a kísérletet, amely a holdkőzetből gyártható építőanyagokat térképezi fel. Ezekből épülhet majd meg az állandó holdváros.

Japán űrhajós örül az állomáson nőtt reteknek. Fotó: NASA

Miért jó ez nekünk?

Az űrprogram nem olcsó. Kapu Tibor utazását egy amerikai cég biztosítja, amely az Egyesült Államok űrhivatalával, a NASA-val együttműködve szervezi az utakat. Erről most azt mondják, hogy 30 milliárd forint lesz a számla, de lehet az még több is. Ez 40 új villamos ára, de például a budapesti atlétikai stadion nyolcszor ennyibe került.

A program nyilván szolgál politikai célokat is. A legelső űrhajós, Jurij Gagarin a Szovjetunió nagyságát jelképezte, az amerikaiak holdra szállása pedig azt, hogy megelőzték a vörösöket. A kormányok természetesen saját sikerüknek szokták tekinteni az űrhajósok teljesítményét.

Nyikita Hruscsov szovjet főtitkár (középen) Herman Tyitov és Jurij Gagarin űrhajósokat ölelgeti. Fotó: Wikimedia

Ugyanakkor Kapu Tibor nevét most minden magyar megismeri majd, mondhatni sztár lesz. Eddig az állam elsősorban sportolókból próbált népszerű hősöket faragni. Kapu személyében lehet egy olyan hősünk, aki a tudományt, a technikai fejlődést, és nem utolsósorban a Nyugathoz, az Egyesült Államokhoz fűződő barátságunkat képviseli. Ennek pozitív hatását nehéz kiszámolni. De ha minden jól megy, hozzájárulhat ahhoz, hogy magyar gyerekek sokasága kezdjen érdeklődni az űrrepülés, a kutatás, a világmindenség iránt.

És arra is alkalmat ad, hogy a későbbiekben rengeteget írjunk nektek ezekről a témákról!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.