Minden idők legfiatalabb gólszerzője az Eb-n: kicsoda Lamine Yamal?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A spanyol válogatott és az FC Barcelona futballistája, Lamine Yamal lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett az Európa-bajnokságon. Yamal éppen tegnap töltötte be a 17-et, a gólt még 16 évesen rúgta. Az előző legfiatalabb gólszerző a svájci Johan Vonlanthen volt (18 éves és 141 naposként), a 2004-es Eb-n Franciaország ellen.

Yamal kedden elképesztő gólt szerzett Spanyolországnak a Franciaország ellen 2-1-re megnyert Európa-bajnoki elődöntőben. A tini a 21. percben 25 méterről lőtte be a labdát a kapus mellett a bal felső sarokba. Íme:

De nem a fent említett rekord volt az első, amit megdöntött:

  • 15 évesen a legfiatalabb játékos volt, aki debütált és gólt szerzett a spanyol bajnokságban,
  • ő a legfiatalabb játékos, aki a Bajnokok Ligájában kezdett.

Yamal az Eb-s szerepléséről azt mondta, nem tudja, hogy az övé lesz-e a torna legszebb gólja, de biztos, hogy számára ez marad a legkülönlegesebb, mert ezt rúgta először egy Eb-n. A fiatal egy egyenlítői-guineai anya és egy marokkói apa fia, és a spanyolországi Mataró városában nőtt fel. Ennek az irányítószáma: 08304, aminek utolsó három számjegyét fel is villantja a meccseken, valahányszor gólt szerez. A szám egyébként a cipőjén is szerepel Egyenlítői-Guinea és Marokkó zászlaja mellett.

UEFA EURO 2024

De hogy került babaként egy futballsztár kezébe?

Yamalnak nem volt könnyű gyerekkora, az apjának rokonoktól és szomszédoktól kellett kölcsönkérnie, hogy cipőt vehessen, és elvihesse őt a futballpróbákra. Az egyik ilyen próbajátékon megtetszett a Barcelona megfigyelőinek. Most már egy évtizede játszik a Barca köreiben, először az ifjúsági akadémián tanult, majd tavaly csapattag lett, de még mindig honvágya van és minden nap beszél a szüleivel.

Amikor csak teheti, hazarohan a szülővárosába, ami Barcelonától félórányira van. Ilyenkor a családjával tölti az időt: huszonhárom unokatestvére van és a legtöbbször a nagybátyja pékségében lóg velük.

Yamalt az edzője úgy jellemezte, mint akit „megérintett Isten”. Nos, ha isten nem is, az argentin klasszis, világbajnok Lionel Messi igen: a héten felbukkant néhány 2007-ben készült fotó, ahol a fiatal Messi egy jótékonysági fotózás kedvéért egy kisbabát fürdet. A kisfiú – mint utólag kiderült – Yamal volt. A fotós nem is sejthette, hogy a kisbaba végül a nemzetközi futball sztárja lesz.

UNICEF

Nemrég megkérdezték őt a fotózás körülményeiről. Joan Monfort elmesélte, hogy a feladat nem volt valami egyszerű, mert Messi egy befelé forduló, félénk srác volt. „Éppen kijött az öltözőből, és hirtelen egy másik öltözőben találta magát, egy műanyag kádnyi vízzel és egy kisbabával a kezében. Bonyolult volt. Először azt sem tudta, hogyan fogja meg” – magyarázta Monfort.

Törvényi akadályok egy Eb-n?

Yamalra most nem csak a világ figyel, hanem a válogatottja is, ugyanis a német munkajog tiltja, hogy a kiskorúak este 8 óra után dolgozzanak. A sportolók speciális esetet képeznek, de még ők sem mehetnek dolgozni este 11 után. A spanyol edző, Luis de la Fuente végig azzal viccelődött, hogy ha kell, leveszi Yamalt a pályáról, de ez nem történt meg.

Spanyolország számos mérkőzése, köztük a Franciaország elleni elődöntő is helyi idő szerint este 9 órakor kezdődött. A teljes 90 perc azt jelenti, hogy a játékosok este 11 óránál is tovább dolgoznak, hiszen egy mérkőzés mindkét félidőben tartalmaz néhány ápolást, illetve a félidei szünet 15 percét és a mérkőzés utáni interjúkat is.

UEFA EURO 2024

Spanyolország a Horvátország, Olaszország és Albánia elleni csoportmérkőzéseken a 86. percben, a 71. percben és a 19. percben volt kénytelen lecserélni Yamalt. A Franciaország elleni elődöntőben viszont több mint 90 percet játszott, beleértve a hosszabbítást is. A Grúzia elleni 16 közé jutásért vívott összecsapáson is végigjátszotta a teljes mérkőzést. A törvénysértésért a spanyol szövetség a hírek szerint 30 ezer eurós (csaknem 12 millió forintos) pénzbüntetést szabhat ki.

A spanyolok nyilván azt szeretnék, hogy a csodagyerek a döntőben is játsszon, de a német munkatörvények ezt továbbra is akadályozzák: ha Yamal végigjátssza a teljes 90 percet, akkor a válogatott ismét megszegi a törvényt – más kérdés, hogy ha nyernek, eszükbe sem fog jutni szomorkodni emiatt.

Források: Guardian. AP. Indian Express.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.