Minden diák álma: Lengyelországban eltörlik a házi feladatot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Áprilistól eltörlik a kötelező, osztályozott házi feladatokat a lengyel általános iskolákban – jelentette be Barbara Nowacka oktatási miniszter. Nowacka pártja már a választások előtt megígérte, hogy ha nyernek, megújítják az iskolai rendszert.

A miniszter még csak a múlt hónapban lépett hivatalba a Donald Tusk vezette új kormány tagjaként, de máris munkához látott. (A kormányváltásról ebben a cikkben, a Lengyelországgal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról pedig ebben a cikkben írtunk.)

Barbara Nowacka lengyel oktatási miniszter. Fotó: Nowacka Facebook-oldala

Le a leckével

Az elmúlt napokban a következő irányt rajzolta fel a kormány: karcsúsítják a tantervet, mert szerintük kritikus gondolkodásra van szükség, nem pedig arra, hogy a diákok mindent kívülről tudjanak. „Kivesszük a kötelező tananyag húsz százalékát, mert a nagy része felesleges” – mondta Nowacka. Hozzátette: nem ő, hanem a szakértők döntenek arról, mi kerüljön ki a tantervből.

A radírpók olyan tantárgyakat vesz kezelésbe, mint a lengyel irodalom, a történelem, a társadalomismeret és a természettudományok. Óraszámcsökkentés nem lesz, hanem a megmaradt anyagra jut több idő.

A miniszter szerint az általános iskolásoknak túl sok mindent kell megtanulniuk, még akár otthon is, pedig inkább pihenniük kéne, a barátaikkal lógniuk, vagy valamilyen hobbit űzniük.

Pixabay

Ezért áprilistól az általános iskola 1-3. osztályában egyáltalán nem lesz házi feladat. A felső osztályokban csak az kap otthoni feladatot, aki szeretne gyakorolni, ám annak az eredménye nem számíthat bele az osztályzatba. A középiskolában egyelőre megtartják a házi feladatokat, de Nowacka biztos abban, hogy pár éven belül onnan is kikopik az otthoni pluszmunka.

Az oktatási miniszter csökkentené a hittanórák számát is, amelyek ugyan választhatóak, de beleszámítanak az osztályzatba.

Béremelés itt is, ott is

Nowacka közölte, hogy a tanárok márciustól kapják meg a korábban ígért 30-33 százalékos béremelést, de januárra visszamenőleg kifizetik őket.

A lengyel tanárok az Európai Unióban a legalacsonyabban fizetettek közé tartoznak. Ebbe a körbe tartozott eddig Magyarország is (és még Bulgária, Románia stb.)

A magyar pedagógusok – a legutóbb bejelentett béremelés értelmében – elvileg februárban kapják meg az első emelt összeget, de jelentős oktatási reformra sem ők, sem a diákok nem számíthatnak.

Pixabay

Az Egységes Diákfront legutóbb január 13-án tartott tüntetést a Belügyminisztérium előtt azért, hogy a kormány ne csak a bérekkel, hanem az oktatás átalakításával is foglalkozzon. A diákok egyenlő esélyeket, tanszabadságot és magolás helyett hasznos tudást követeltek. A házi feladatok eltörlését egyelőre nem.

Az egyik legnagyobb tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy fogalmazott: ha tényleg megvalósul a bejelentett emelés, akkor sem dőlhetnek hátra. Szerintük nem várathat magára a munkaterhek csökkentése, és az sem, hogy a kormány a tanári pályát autonóm, értelmes és értelmiségi munkává tegye. Ez kell ahhoz szerintük, hogy minden gyermek és fiatal minőségi, modern oktatást kaphasson.

Források: Notes from Poland, Euronews, Ne dolgozz ingyen!, 24.hu.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!