Minden, amit tudni akartál a gumikacsádról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokkal több embernek van otthon gumikacsája, mint gondolnád. Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet eladott játék a világon, mégis indokolatlanul keveset tudunk róla. Úgyhogy jöjjön most egy kis írás elsüllyeszthetetlen barátodról, aki hű társad a fürdőkádban.

  • Az első gumikacsát nem sokkal a gumigyártás elindulása után, a 19. század végén gyártották. Akkor még jóval keményebb volt, és nem is úszott a vízen. A formája sem hasonlított a maihoz, és nem fürdőkádba szánták, hanem rágókának.
  • A kacsa a mai formáját egy Peter Ganine nevű szobrásznak köszönheti, aki az 1940-es években állatszobrokat készített. A kacsa formát le is védette. Ennek kicsinyített, gumiból készült másából néhány éven belül több mint 50 milliót adtak el világszerte.
Jó sok kacsa. kép: wikipedia
  • 2001-ben a brit The Sun című bulvárlap megírta, hogy II. Erzsébetnek is van gumikacsája, aminek ráadásul korona van a fején. A bizalmas információ egy munkástól származott, aki a palota fürdőszobáinak felújításán dolgozott. A cikk után Angliában 80 százalékkal megnőtt a kacsaeladások száma.
  • A gumikacsa a pop-kultúra egyik ikonjává is vált. Szerepelt a Muppet-show-ban, készült róla film is. Az amerikai Ohio állam Akron nevű városának baseball-csapata az Akron RubberDucks nevet viseli. Akronból indultak ugyanis a nagy gumicégek, mint például a Goodyear vagy a Firestone. 2013-ban a gumikacsa bekerült a Játékhírességek Csarnokába is, a sakkal egyidőben.
  • A gumikacsa több országban a hatalommal szembeni tiltakozás szimbólumává vált. 2017-ben például Szerbiában egy gumikacsa vezette az ellenzéki tüntetéseket a kormány ellen. Kínában 2013-ban tűzfal védte azt a netes keresést, ami a „nagy sárga kacsa” kifejezésre irányult, mert politikai aktivisták korábban ezt a figurát a rendszer elleni tiltakozásra használták. 2020-ban Thaiföldön lett a kacsa a kormányellenes tüntetők jelképe.
Tiltakozó kacsa Bangkokban 2020-ban. kép: youtube
  • A Guiness Rekordok Könyve is tele van gumikacsával. A legnagyobb magángyűjtemény majdnem hatezer darabból áll. A legnagyobb gumikacsa 32 méter magas és több mint 600 kiló.
  • A nyolcvanas években vált népszerűvé a gumikacsák úsztatása. Ezeket főleg jótékonysági célból rendezték, úgy gyűjtöttek adományt, hogy a kacsákat egyenként meg lehetett vásárolni. Az események nagyságát az jelezte, hogy mennyi gumikacsát tudtak egyszerre megúsztatni. A legnagyobb kacsaverseny 2008-ban volt Londonban, amikor a Temzén 205 000 kék gumikacsa úszott egyszerre. Idővel és a környezetvédők tiltakozása miatt ez a fajta adománygyűjtés eltűnt, mert nem lehetett garantálni, hogy az összes műanyag játékot ki tudják majd pecázni az esemény végén.
  • A gumikacsák az óceánokkal foglalkozó tudósok nagy segítői. 1992-ben a Csendes óceánban a vihar a tengerbe borított egy konténert, amiből 28 000 fürdőkádba való játék került a vízbe. A gumikacsák, teknősök és békák utazását követve meg tudták figyelni a tengeri áramlatokat, illetve azt is, hogy a nap és az óceán milyen hatással van a játékok állapotára. Volt olyan játék, ami megkerülte Japánt, volt, amelyik átjutott a Bering-szoroson. 2003-ban Kanadában és Izlandon, 2007-ben Angliában sodródott a partra a játékok közül jó néhány darab. Azon kívül, hogy a színük kicsit megkopott, semmi bajuk nem volt.
  • A világ legnagyobb gumikacsa-boltja Amerikában, Chatham-ben van, itt több mint ezer különbözőféle kacsát kapni. Van Taylor Swiftes, Harry Potteres, és Donald Trumpos is, de aki szeretne, vehet akár Erzsébet királynőre hasonlító gumikacsát is.
ducksinthewindow.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.