Minden, amit az alvásról tudni akartál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ti kérdeztek, mi pedig válaszolunk. Az alvásra is kíváncsiak voltatok, és arra, hogy miért van rá szükségünk. Bár most lehet, nehéz elhinnetek, eljön majd az az időszak az életetekben, amikor a délutáni alvást nemhogy utálni, de kifejezetten szeretni fogjátok.

Ez pedig azért van, mert az emberi szervezetnek, ezen belül kiemelten az agynak, szüksége van arra, hogy feldolgozza mindazt, ami napközben történt vele. Pláne most, hogy ilyen infotúltengéses világban élünk.

Nem véletlenül szokták mondani, hogy egész éjjel fent maradni magolni, kialvatlanul vizsgázni menni nem szerencsés. Mert amit tanulnál, azt nem képes elraktározni az agyad. Ehhez ugyanis alvásra van szüksége.

Az alvás az egészség megőrzéséhez is fontos. Mi több, a túléléshez, csakúgy mint a kaja és a víz. Így nem véletlen, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük.

De milyen biológiai folyamatok történnek alvás közben?

  • Az agy feldolgoz és elraktároz új információkat, és igyekszik megszabadulni a feleslegesektől. Mindez kell ahhoz, hogy a memória, tanulási képesség, odafigyelés, problémamegoldó képesség, kreativitás, megfontolt döntéshozás és sok más funkció megfelelően működjön.
  • Az idegvégződések kommunikálnak egymással és újrarendeződnek. Ez nagyon fontos az agy egészséges üzemeléséhez.
  • A tested megjavítja a sejtjeidet, levadássza a hibás sejteket, amik komoly betegséget okozhatnak, újratöltődik és fontos hormonokat szabadít fel. Ezek az alapvető testi működésünkhöz szükségesek.
  • Éjszaka tudnak pihenni egyes szerveink, például az emésztőrendszerünk. Az immunrendszerünk viszont ilyenkor aktív, ahogy fentebb írtuk, javítja a testünket, gyógyít minket. Éppen ezért fontos annyira betegség alatt az alvás. És a betegségek megelőzésére is, mert ha nem alszunk eleget, az immunrendszerünk nem fog megfelelően működni.

Egy felnőtt embernek átlagosan napi 7 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön. De a babáknak például 14-17 órára. A tiniknek pedig 8-10 órára.

Az alvás szakaszai

Másfél órás ciklusokban alszunk, ezek között átmeneti és mélyalvási szakaszok váltakoznak. Utolsóként jön az, amelyikben álmodunk. Ez bár többnek tűnhet, csak az utolsó másfél óra.

  • Elsőként lassul a szívverés és az agyhullámok (amik az agyi kommunikációért felelősek), valamint a szemmozgás. Majd csökken a testhőmérséklet, az izmok is ellazulnak. Ebben az átmeneti szakaszban töltjük a legtöbb időt.
  • Ezután jön a mélyalvás, amiben a szemek és az izmok nem mozognak, és az agyhullámok még jobban lelassulnak. Ez a mélyalvás az ami a leggyógyítóbb, és amitől kipihentnek érezzük magunkat másnap.
  • És van az úgynevezett REM-alvás, amikor álmodunk. Ilyenkor a szívverés felgyorsul, a szemmozgás is beindul, a légzés is gyorsabb lesz. Ekkor dolgozzuk fel a napközbeni információt, ami fontos a memóriánk szempontjából. REM-alvásod lehet akkor is, ha másnap nem emlékszel arra, hogy álmodtál volna. Nem mindenki emlékszik az álmaira. De erről majd egy külön cikkben írunk majd. A REM a rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgás rövidítése. (És egy híres amerikai együttes neve.)

Mi történik, ha nem alszunk eleget?

Egyrészt a tested nehezebben fog működni. Az egy dolog, hogy fáradt leszel, de lassul a reakcióidőd, nehezen fogsz tudni koncentrálni. Ha huzamosabb ideig nem alszol vagy rosszul alszol, akkor az a későbbiekben akár komolyabb betegségekhez is vezethet.

Emellett a szorongás erősödhet, a memória romolhat, az immunrendszered gyengülhet és még az elhízásra is hajlamosabb lehet az, aki nem alszik eleget. Kutatások azt mutatják, hogy a nem jó, nem elég alvás fokozza az étvágyat. (Healthline/ Házipatika/ Kispolgár)

Fontos megjegyeznünk, hogy minden testi és lelki fájdalommal, problémával fordulj egy megbízható felnőtthöz. Ne csak cikkekből és az internetről tájékozódj. Mert egy gond mögött lehet egy apró semmiség, ami elmúlik, de akár komolyabb baj is meghúzódhat, amihez mindenképpen szakember segítsége kell.


A fenti kérdést egy Kispolgár tette fel a szerkesztőségnek a Miért? rovatban. Szerencsések vagyunk, mert már sok jó kérdést kaptunk, és most téged is arra bátorítunk, hogy keress minket azzal kapcsolatban, ami érdekel! A részleteket ide kattintva találod.

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.