Minden a mobilügyről szól, kiszáradt a Kárpát-medence – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hétfő este 18 órakor tüntetés kezdődött a Belügyminisztérium épülete előtt a múlt héten kirúgott madáchos igazgató, Mészáros Csaba ügye miatt. A fővárosi iskola vezetőjét azután mentette fel a Belügyminisztérium, hogy a sajtóban körbement: a Madách Imre Gimnáziumban a nemrég megjelent kormányrendelettel ellentétben nem fogják elvenni a telefonokat a diákoktól. A Széchenyi István térre néhány ezren látogattak ki, főleg diákok. Az első felszólaló a Madách egyik diákja, Farkas Ádám volt, aki azt mondta: azért mentek el a tüntetésre, mert nem tűrik, ami az iskolájukkal, a Madách-csal és a közoktatással rendszerszinten történik. „A mi telefonunkat nem fogják elvenni, a Madách előre megy, és nem hátra” – közölte a diák. A felszólalók nem csak a Madáchot emlegették, az Iványi Gábor-féle Wesley-iskolák bezárása, a tanárkirúgások és a státusztörvény ellen is tiltakoztak. A Tanítanék Mozgalom (ami 475 üzenetet vitt magával a tüntetésre Mészárosnak és az iskolának, néhányat fel is olvastak a színpadon) követeli, hogy a minisztérium azonnal vonja vissza az igazgató ellen elkövetett jogsértést, azaz a kirúgást. (Telex/Kispolgár)

Fotó: Dr. Oláh Lajos / Facebook

A Madách Imre Gimnázium tanévnyitója is a kirúgott igazgatóról szólt. Az első tanítási napon, iskolakezdés előtt, a diákok színes egyenpólóikban sorakoztak fel a gimnázium előtt, a bejárat fölé, többek között azt a Luther Márton-idézetet akasztoitták, hogy „Itt állok, és mást nem tehetek.” A többi tüntető velük szemben, az úttesten gyülekezett. A szervezők elmondták: mélységesen elítélik a megfélemlítésre, megtorlásra alapuló oktatáspolitikát, amit az államhatalom folytat az oktatási intézmények ellen az utóbbi években, napokban. A tantestület szerint a tanárok feladata most az, hogy megőrizzék azt a szellemiséget, amit eddig Mészáros Csaba épített. A diákok később az épületben emlékeztek meg Mészáros igazgatói munkájáról. (24.hu)

Alternatív tanévnyitó a Madách előtt. Fotó: Mérce / Facebook

Az első hivatalos mobilmentes nap amúgy nem zajlott valami zökkenőmentesen azokban az iskolákban, ahol eddig nem vették el a telefonokat. Erről nem a tanárok tehetnek, az oktatásért felelős Belügyminisztérium csak néhány nappal ezelőtt döntött arról, hogy hétfőtől a diákoknak le kell adni a telefonjaikat a tanítás előtt. Az első beszámolók szerint egy sor iskolában csak most várják/szerelik össze a szekrényeket, amikben majd összegyűjtik a mobilokat. Néhány iskolában zárt zacskóban vagy borítékban, névvel ellátva kell leadni a telefonokat, ehhez a személyit vagy a diákigazolvány kell bemutatni. Pár iskolában, ahol eddig is le kellett adni a telefonokat, a szokásos módon indult a tanév. (24.hu)

Belgiumban is betiltanák a telefonhasználatot az iskolákban. A kormány már nyáron döntött erről, de néhány iskola meg sem várná a tiltást, bevezetnék a szigorítást, amint lehet. Van olyan iskola is, ahol a diákoknak már most le kell adniuk a telefonokat a tanítási nap kezdetén – csak úgy, mint Magyarországon, Görögországban és Romániában hétfőtől. Hollandiában már 2024. január elsejétől tilos bevinniük a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztálytermekbe. A francia és az ír oktatási miniszterek nemrég bejelentették, hogy ők is fontolóra vették a tiltást. (hvg.hu/Politico)

Illés Fanni ezüstérmet szerzett 100 m-es mellúszásban a párizsi paralimpián, hétfőn. A győztes az olasz Giulia Ghiretti lett, mindössze négy század előnnyel. Illés Fanni azt nyilatkozta, hogy paralimpiai bajnokként nem érzi a nyomást, számára az jelenti most a legnagyobb boldogságot, hogy kétéves kisfia, Mór minden versenyén ott van. Innen is gratulálunk! (MTI/Kispolgár)

Világsztárok mászkáltak az elmúlt napokban Budapesten, mivel a fővárosban forgatják a Szemfényvesztők harmadik részét. Morgan Freeman pénteken egy I. kerületi étterembe tért be vacsorázni. A látogatásról a hely posztolt is az Instagramon:

Fotó: Déryné / Instagram

Molnár Áron színész szintén az Instagramon osztotta meg, hogy vasárnap Woody Harrelsonnal kosárlabdázott két órán keresztül. „63 éves, szórta a pontokat, irdatlan passzokat adott, és mindig, de mindig visszajött védekezni a támadások után. Aztán eljött velünk sörözni…” – írta Molnár Áron. (Kispolgár/Instagram)

Fotó: Molnár Áron / Instagram

Az űrből is látszik, hogy mennyire felperzselte a forró nyár a Kárpát-medencét. Az Időkép meteorológusai a NASA Terra/Modis műholdfelvételeit felhasználva nézték meg, hogyan változott meg az ország képe a tikkasztó nyár alatt: kiégett a növényzet, a zöld színt pedig egyre inkább sárgás, világos barnás árnyalatok váltották fel. Az időjósok azt írták: 2024 nyara egy kiszáradt, felperzselt vidéket hagyott maga után. Pedig nem indult rosszul az év, júniusban még jutott a földeknek a csapadékból. Ekkor még zöld színben tündökölt a Kárpát-medence, ami az űrből is jól látszódott. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk – magyarázták a felvételeket. (Időkép)

Így fest most a Kárpát-medence. Fotó: Időkép

Felháborodtak a Harry Potter-rajongók, mert idén nem mondták be a King’s Cross pályaudvaron a nem létező Roxfort-expressz indulását. A regényekben és filmekben szereplő King’s Cross minden szeptember 1-jén megünnepli, hogy indul a tanév a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Előfordult már, hogy a kitalált vonat szerepelt az induló vonatok között a pályaudvar hatalmas infótábláján. A vonat 11-kor indult volna a 9 ¾-es peronról, ahogy az JK Rowling könyveiben is történik. Idén azonban néma maradt a hangosbemondó. A felvételeken látszik, ahogy a rajongók visszaszámolnak, majd amikor semmi nem történik, hangos fújolásba kezdenek. A filmek tulajdonosa, a Warner Bros. már júliusban arra kérte a rajongókat, hogy idén ne menjenek ki a pályaudvarra. A hagyományt azért szüntették meg, mert közlekedési káosz van a tömeg miatt minden szeptember elsején. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.