Milyen volt egy ókori piramis újkorában?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elkezdték felújítani Gíza egyik híres piramisát. Az építkezésről egy videót is közzétettek, amin az látszik, hogy munkások hatalmas kőtömböket szállítanak a piramis lábához. A kőtömbökből egy fedőréteget építenének a piramisra. Egyiptomban a hatóságok az évszázad legjelentősebb munkájának tartják a felújítást. Közben számos kritikai is éri ezt, sokan azt mondják, hogy ezzel pont a lényeg tűnne el: a pillantás a múltba. Mintha az olaszok kiegyenesítenék a pisai ferde tornyot, vagy újjáépítenék Pompeii-t.

Egyiptomban több piramis maradt fenn, ezek közük a gízai piramisok a leghíresebbek. Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó mellett helyezkedik el, itt három nagyobb piramis található. Az egykori egyiptomi óbirodalom három uralkodója, Hufu, Hafré és Menukaré (vagy görög leiratban Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz) fáraók síremlékei ezek. A nagy piramisok mellett még ma is látható több kisebb piramis, ezekben a fáraók feleségei nyugodtak. Gízában fennmaradt még egy halotti templom, mellette több nemes síremléke is. Túlélte az évezredeket itt egy temető és itt található az ókor egyik leghíresebb szobra, a Szfinx is.

A gízai piramisok. A középső tetején még látszik az eredeti borítás. Forrás: livescience.com

A három legnagyobb piramist i.e. 2600 és 2500 közt építették. A külsejük egyáltalán nem úgy nézett ki, mint most. Nem sivatagihomok-színük volt, és nem voltak ilyen lépcsőzetes felépítésűek sem. Régészek azt állapították meg, hogy csiszolt mészkővel voltak borítva. Ehhez több millió tonna mészkövet kellett a helyszínre szállítani. A fényesre csiszolt fehér mészkőborítás drámai hatást nyújtott, hiszen a felülete tükörként verte vissza a nap sugarait. A legnagyobb piramisok alját vörös gránitkövek is díszítették. A látványt még fokozta, hogy a piramisok tetejére fémből, többnyire ezüst és arany keverékéből készült zárókövet helyeztek, ezek pedig drágakőként csillogtak a napon.

Sima fehér mészkő, és csillogó fém csúcs: ilyen volt eredetileg egy piramis Gízában. Forrás: livescience.com

Az évezredek során eltűntek a zárókövek, és eltűnt a mészkő borítás is. A zárókövek közül csak néhány maradt fenn, ezek sem az itteni fémből készültek, hanem mészkő vagy gránittömbök. A londoni British Museum tulajdonában álló kövön díszes hieroglifák láthatók egyiptomi istenek tetteiről. A piramisok borítását többnyire építkezésekhez hordták el. Bizonyítékok vannak arra, hogy a köveket már Tutanhamon uralkodása alatt, i.e.1330 körül elkezdték lefejteni a piramisokról, és egészen az i.sz. 12. századig folyamatosan hámozták a piramist, mint egy almát. 1303-ban egy földrengés alaposan meglazította a megmaradt borítást, valószínűleg akkor zuhantak a földre azok a darabok, amik túl magasan voltak. A csiszolt kövek egy része egyébként megmaradt, ezek ma is láthatók a legnagyobb piramis tetején. (24.hu, livesience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.