Milyen választási eredmények várhatók vasárnap?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Legutóbb hosszú cikkben írtunk nektek arról, hogy mik azok a közvélemény-kutatások: mire jók, hogyan készülnek, hol mehetnek félre. És itt töltheted ki a miénket, ha még nem tetted!

Magyarországon sok közvélemény-kutató cég működik. Ezek közül vannak függetlenek, és pártokhoz vagy a kormányhoz köthetők. Vannak, akik az eredményeket arra használják, hogy manipulálják a választókat. A pártok különösen választás előtt szeretnének erősebbnek tűnni. Az is látszik viszont, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak a kutatásokban, épp az ilyen trükkök miatt.

De azért nem baj, ha tudnak arról, milyen előrejelzések születnek.

A Kispolgár most a Medián legfrissebb (pénteki) kutatását vette szemügyre, hogy beavasson titeket a választási tippmixbe. Nem biztos, hogy minden úgy alakul majd, ahogy a közvélemény-kutató cég mérte, de a jóslat szerint az európai parlamenti választáson így szerepelhetnek majd a pártok:

A grafikon alapján egyértelmű, hogy Fidesz-győzelem várható, de azt nem lehet tudni, hogy például a kisebb pártok, például a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejut-e a parlamentbe. Ott ugyanis a szavazatok legalább 5 százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy elérjék a bejutási küszöböt. Ha ezt egyik párt sem éri el, akkor az ő helyüket akár a Fidesz is megszerezheti. A parlamenti képviselői helyeket mandátumnak hívják.

A kutatást közlő Medián hozzátette, hogy a becslését sok bizonytalanság nehezítette: például az, hogy azoknak a választóknak az egynegyede, akik biztosan elmennek választani, nem tudja, vagy nem akarta megmondani, hogy kire fog szavazni.

És ahogy korábban írtuk: az ilyen felmérésekben nem nehéz hibázni. Ha például egy jelölt csak 1-2 százalékkal vezet a felmérés szerint, arra azt mondják, hogy az a hibahatáron belüli különbség. Vagyis ennyit simán tévedhet a kutatás.

Ami a főpolgármestereket illeti: a Medián utoljára május 23-a és 25-e között mérte fel, ki milyen esélyekkel indul a választáson. Akkor már lehetett olyan pletykákat hallani, hogy Szentkirályi Alexandra esetleg visszalépne (amit meg is tett, méghozzá Vitézy Dávid javára).

A Medián ezért mindenféle kombinációval eljátszott. Megmérte, mi lenne, ha Karácsony Gergely lépne vissza, ha Vitézy, ha Szentkirályi. Mivel utóbbi valósult meg, az akkori mérést vesszük alapul.

Eszerint ha Szentkirályi Alexandra mégsem indulna (és nem indul), akkor nagyon éles lenne a verseny Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között: a budapestiek 41 százaléka szavazna Karácsonyra, 40 százaléka pedig Vitézyre. 20 százalék nem adott választ, bár feltehetően a mérés is egészen mást mutatna most, hogy a fideszes jelölt Vitézy támogatására kérte a saját szavazóit.

Természetesen a jóslatok mellett a konkrét eredményekkel is foglalkozunk majd. Vasárnap estig követjük mind az EP-, mind az önkormányzati választás híreit, hétfőn pedig részletesen megírjuk, mi a végeredmény. Maradj velünk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.