Milyen hatással lehet egy válás a gyerekre?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A holtomiglan-holtodiglan sajnos nem olyan gyakori, mint a romantikus filmekben. Az életben gyakran előfordul, hogy két ember egy idő után úgy dönt: nem akar, vagy nem tud többé együtt élni. Ennek számtalan oka lehet. A jobbik eset az, ha az elhatározás mindkét félben megszületik. De ez a ritkább. Gyakoribb az, hogy az egyik fél szeretne kilépni a kapcsolatból, így a másik a szomorúság és csalódottság mellett sok más érzelmet, például dühöt, haragot is érezhet, elveszítheti önbizalmát. És ez sajnos akaratlanul a gyerekre is kihat.

Egy válás, ha a lehető legszebben, szeretetben és barátságban történik, akkor is rosszul érint egy gyereket. Hiszen ki szeretné, hogy a szülei különváljanak? Ki szeretne kétlaki életet élni, hol anyával, hol apával? Ez alól kivételt képezhet az, ha a szülők a házasságuk alatt sokat veszekedtek, és az otthoni hangulat elviselhetetlen volt. Ilyen esetben a gyerek meg is könnyebbülhet, hogy nem kell tovább ebben élnie. De ekkor sem ússza meg karcolások nélkül: a szülők egymás iránti ellenszenve sebeket ejt.

Az első 1-2 év a legnehezebb

Pszichológusok összeszedték, hogy hányféleképpen érinti pszichésen a gyereket a szülők válása. Észrevették, hogy ez a körülmények mellett ez életkortól és személyiségtől is függ. Vannak, akik könnyebben veszik, míg mások nehezebben.

Mint minden traumánál, itt is az első 1-2 év a legnehezebb. Hozzá kell szokni az új helyzethez, az új rutinhoz. Ilyenkor teljesen normális, ha egy gyerek mérges, szorong vagy értetlenkedik.

Egy részüknél viszont akár felnőttkorukra is kiható problémákat okozhat a válás, amit csak megfelelő pszichoterápiával lehet kezelni.

Ez leggyakrabban akkor történik, ha a szülők a gyerek előtt vagy nyilvánosan egymást szidják, és/vagy a gyereket nem gyerekként, hanem partnerként kezelik, és csatájuk középpontjába állítják. Például arra kérik, válasszon kettejük közül. Ez rengeteg maradandó kárt okozhat a gyerekben.

És akkor nézzük, hogy a pszichológusok kutatásai alapján, adott korosztályokat hogyan érint (általában) egy válás:

  • A 6 év alatti kicsik gyakran még nem értik, miért lett két otthonuk. Irracionálisan attól félnek, hogy ha a szülők kiszerettek egymásból, akkor egy nap akár belőlük is kiszerethetnek.
  • Az általános iskolások már jobban felfogják, hogy mi történik. De náluk gyakran felmerül az a tévhit, hogy lehet, az egész az ő hibájuk. Félnek, hogy rossz viselkedésükkel tönkretették a szüleik házasságát. Ebben a korban fordulhat elő, hogy a gyerek (félelmében) túl szoros kapcsolatot alakít ki az egyik szülővel, csüng rajta, és az egészségesnél nagyobb mértékben függ tőle.
  • A tinédzserekben általában a düh az elsődleges érzés, utálják a változásokat, amiket egy ilyen helyzet hoz a mindennapi életükben. Ezt a dühöt pedig hajlamosak az egyik, vagy mindkét szülő felé fordítani. A saját jövőképük miatt aggódnak, nyugtalanok lesznek. És ők is hajlamosak túlzottan támaszkodni az egyik szülőre. Itt viszont nehéz megkülönböztetni, hogy ezeket a válás miatti trauma okozza, vagy egy korosztályos sajátosság. Tininek lenni nem könnyű. Rengeteg változás megy ilyenkor végbe a testben.

Milyen hatással lehet egy válás a gyerek egészségére?

A mentális egészség romlása

Kortól, nemtől, kultúrától és mindentől függetlenül elég gyakori, hogy elvált szülők gyerekei mentális problémákkal küzdenek életük során. Náluk magasabb a szorongásos zavarok és a depresszió kialakulásának az esélye.

Viselkedésbeli gondok

Impulzívabbá (vagyis érzelmek hatására megfontolás nélkül cselekvővé), magatartási gondokkal küzdővé válhatnak, akik a saját kortársaikkal is gyakrabban kerülnek összetűzésbe.

Tanulási nehézségek

Egy 2019-es tanulmány szerint ez főleg azoknál lépett fel, akiket váratlanul ért a válás, és a szülők közötti viszony elmérgesedett. Akik a gyerekkel már időben, nyíltan beszéltek, és éretten kezelték a helyzetet, ott ez nem volt jellemző.

Kockázatvállalás és önromboló viselkedés

Ha tiniként válnak el valakinek a szülei, akkor hajlamosabb lehet kockázatot vállalni a következményekre való tekintet nélkül.

Túlérzékenység

Mivel nagyon sok érzés, szomorúság, düh, zavartság, szorongás egyszerre dolgozik egy gyerekben ilyenkor, ezért hiperérzékennyé válhat, és hamar telítődhet ingerekkel. Ennek hatására visszahúzódhat, mert nem akarja magát kitenni még több impulzusnak. Kerüli a barátokat, a társaságot, elmagányosodik.

Csupa nehéz és ijesztő dolgot soroltunk fel, de hozzá kell tennünk, hogy bár a válás szomorú dolog, ha két ember csak a gyerek kedvéért marad együtt, az sem mindig a legjobb döntés. Ez ugyanúgy rossz hatással lehet a mentális egészségre, mert egy szeretet és összetartozás nélküli, vagy vitáktól hangos otthonban kell létezni. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a fent felsoroltak csak lehetséges hatások, de nem minden elvált szülő gyerekére érvényesek. Ha viszont sokáig fennállnak, nem árt szakemberhez fordulni. És ami talán a legfontosabb: egy gyerek soha nem felelős a szülei válásáért.

Ha neked is elváltak a szüleid, és ez megvisel, beszélj róla egy megbízható felnőttel. Ha nincs ilyen a közeledben, bátran hívhatod az ingyenes Kék Vonalat a 116-111-es számon.

(VeryWellFamily, semmelweis.hu, Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.