Mik ezek a 2.0-s szúnyogok?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Talán észrevetted, hogy mostanában nagyon sok a szúnyog. És hogy ezek másmilyenek, mint pár éve. Kisebbek, halkabbak, jobban repülnek – nehezebb őket elkapni. Ami pedig igazán kellemetlen: nemcsak este dolgoznak, hanem egész nap.

Az új vérszívók többsége tigrisszúnyog, de megjelent már a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is. A betelepedésük oka a klímaváltozás. Mivel már Magyarországon sincsenek igazán kemény telek, az idegen fajok jól érzik itt magukat. Az elsők valószínűleg kereskedelmi szállítmányokkal érkeztek, aztán elszaporodtak.

Mint az összes csípőszúnyog, ezeknek is csak a nősténye szív vért. A hímek nektárt szopogatnak a virágokból, így beporzóként hasznosak is. De aligha tudják ledolgozni a sérelmeket, amiket a feleségeik okoznak nekünk!

Lakmározó tigrisszúnyog. Fotó. CDC USA

Terjednek rémhírek arról, hogy az új szúnyogok különféle betegségeket terjesztenek. Erre képesek ugyan, viszont ahhoz a kórokozónak is jelen kéne lennie. Ha pedig az megjelenik, akkor a közönséges szúnyog is hordozhatja. Tehát pusztán a tigrisszúnyog megtelepedése nem jelent járványveszélyt.

Te is védekezhetsz

Mégis roppant idegesítő, hogy most már reggeltől estig csípnek. A szúnyogriasztó készítmények azért rájuk is hatnak. Irtani viszont nehezebb, mint a hagyományos szúnyogot. Azok ugyanis elsősorban a nagy vizekben szaporodnak: tavakban, ártereken, víztározókban. Itt pedig a lárvák nagy része könnyen elpusztítható.

Az új szúnyogfajok azonban beérik egészen kevés vízzel is. Tojnak a kint hagyott vödrökbe, locsolókannákba, játékokban vagy autógumikban felgyűlt esővízbe. Ezért fontos, hogy mindenki figyeljen a környezetére. Fordítsd le a kinti vödröket, edényeket, ne hagyj a szabad ég alatt üreges tárgyakat. Egy liter vízből több száz szúnyog bújhat elő. Viszont mivel nagy távolságokat nem tudnak megtenni, ezekkel az óvintézkedésekkel visszaszoríthatók egy-egy területen. (National Geographic/Szúnyogmonitor/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.