Mik azok a dolgok, amiket a traktor húz maga után?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemcsak a városi gyerekek, de a vidékiek nagy része is szomorúan távol került attól a munkától, ami az ennivalónkat termeli. Pedig folyton látjuk autóból, vonatból, ahogy a szorgos traktorok különféle cuccokat vonszolnak magukkal. Most megfejtjük, mi micsoda.

A traktor olyan jármű, amelyet nem gyorsaságra terveztek, hanem arra, hogy minél nagyobb erővel tudjon húzni. Ez főleg a sebességváltón múlik: a kisebb fordulatszám nagyobb vonóerőt eredményez. A nagy kerekekkel pedig képes egyenetlen, rögös talajon is gurulni. Az első traktorok gőzzel működtek, majd a 19. század végén jelentek meg a motoros gépek.

Kép: Valtra traktorgyár

Eke

A legfontosabb vontatmány. Ezért találták ki a traktort, ezt rángatták át a földön igásállatok és keserű sorsú emberek évezredekig. Felszántja, megforgatja a talajt, hogy előkészítse a vetést. A növényekkel, gombákkal és baktériumokkal teli felső réteget forgatja be a mélybe, így termékeny réteget hoz létre. Komoly erő kell hozzá, a sok vassal szántó ekéket 200 lóerős vagy még nagyobb traktorok vontatják.

Váltvaforgató eke. Fotó: Lemken

Tárcsa

Majdnem ugyanazt csinálja, mint az eke, de itt forgó tányérok mozgatják át a talajt. Sekélyebb szántást eredményez, de kevesebb erő kell hozzá. Használják arra is, hogy a szántást elmunkálják, összetörjék a nagyobb göröngyöket.

Forrás: Kubota

Talajmaró

Ez egy forgó kapa, ami szintén lazítja, forgatja a földet. Használják vetés előtt porhanyításra, de gyomirtásra is gyümölcsösökben. Talajmarózni egészen kicsi kerti traktorokkal is lehet, ezért népszerű a kis gazdaságokban.

Fotó: Deleks

A talajművelésnek sok egyéb eszköze van még. Nagy traktorok gyakran vontatnak olyan szerszámot, amely több módon is porhanyítja a földet. Ezek a kombinátorok egyszerre forgatják, lazítják és simítják a talajt. Így készítik elő a vetéshez.

Kasza

Ez tulajdonképpen egy fűnyíró. A traktor motorja hajtja. A traktorokon hátul van egy külön tengely, amit a motor forgat, és mindenféle eszköz csatlakoztatható hozzá. Az előbb említett  talajmaró is ettől forog. A kaszálógépeket legelőkön használják.

Fotó: New Holland

Rendsodró

A rendsodró hosszú sorokba, rendekbe szedi össze a levágott füvet vagy gabonaszárat. Az egyetlen feladata, hogy előkészítse a terepet a rendfelszedő pótkocsinak vagy a bálázógépnek.

Fotó: Novara Coop Kft, Facebook

Rendfelszedő

Egy utánfutó, amely összeszedi és tömöríti a levágott gabonaszárat vagy füvet. Ezt takarmányként vagy alomként használják fel később. Létezik a rendforgató nevű szerszám is, amely a száradni hagyott terményt forgatja.

Bálázógép

Felszedi és könnyen kezelhető bálákba tömöríti a füvet vagy gabonaszárat. Egyes gépek mindjárt műanyag fóliába is csomagolják a terményt. Így az megerjed, és silótakarmány, szilázs lesz belőle. A bálázó traktorokat gyakran felszerelik rakodókarral is, amin nem markolókanál van, hanem bálavilla. Ezzel tudják pakolgatni a bálákat, amelyek akár féltonnásak is lehetnek.

Permetezőgép

Növényvédőszereket juttat ki a földre, amelyek a gyomok, rovar- és gombakártevők ellen védik a veteményt. Az eszköz persze összecsukható, különben a traktor nem férne ki már a kapun se.

Fotó: John Deere

Trágyaszóró

Ez lényegében egy nagy, guruló fostartály. Tele folyékony kakival, amit állattartó telepekről szivattyúznak fel. Az állati hígtrágya az egyik legjobb növekedésserkentő, termésjavító adalék. Igen, büdös. Igen, ebből lesz a te kakaós csigád. Vannak trágyaszórók, amelyek szilárd kakit vagy műtrágyát terítenek a földön.

A trágyázás híre néha eljut a városokba is. Budapesten például a közeli gabonaföldek trágyázása idején szokás kérdezgetni: mi ez a pokoli bűz?

Fotó: Joskin

Vetőgép

Egyenletesen teríti a magokat a traktor mögött, a korszerű gépek egyenként be is fúrják őket a földbe. Ezek rendkívül bonyolult, drága, csúcstechnológiájú berendezések, amelyek milliméter pontosan képesek elvetni a haszonnövényeket. Számtalan változat létezik, a gabonától a krumplin át a kukoricáig különböző növényekhez.

A kombájn

Az aratást a legtöbbször nem traktor végzi, hanem kombájn, vagyis arató-cséplőgép. A kombájn úgy aratja le a legfontosabb növényeket – gabona, kukorica, napraforgó – hogy a tartályában csak a számunkra hasznos termést gyűjti össze. A kombájn elején található a vágóasztal, amely lenyírja és a gép belsejébe juttatja a terményt. Az asztalt utánfutón húzza maga után, amikor úton közlekedik, különben nem férne el. Belül bonyolult szerkezetek hántolják, tisztítják és továbbítják a magokat. A kombájnt általában kíséri egy teherautó vagy egy traktor utánfutóval, és ebbe üríti, amit összegyűjtött. Ez az egész a gépesítés előtt őrült sok emberi munkát igényelt.

Létezik paradicsomhoz vagy szőlőhöz kifejlesztett aratógép is, sőt Magyarországon gyártottak borsókombájnt is. Egyes terményekhez viszont traktorhoz kapcsolt, speciális betakarítógépet használnak. Többek között a krumplihoz vagy a tökhöz. A tökmagot a tökroppantó nevű eszközzel nyerik ki a termésből. Ilyen gép például a Debrecenben gyártott TÖKROPP-1800.

Keletnémet Fortschritt kombájn. Fotó: Brian Forbes / Flickr

Ezek a zseniális találmányok teszik lehetővé, hogy ilyen sokan éljünk a Földön. Nélkülük éhen halnánk. Úgyhogy ha legközelebb dolgozó traktort látsz a földeken, akkor nézd meg jól, és köszönd meg szépen magadban!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

A 6. helyen végzett egy magyar versenyző a puzzle vb-n

Igen, ilyen verseny létezik, és nagyon jó mókának tűnik!

Jó reggelt!

Nyúlnap van, mi pedig traktorozunk, játszunk és szórakoztatunk.

Orbán szerint Orbán hibázott, megnyitott a könyvfesztivál – híradó

És még: elhunyt a Harry Potter-filmek McGalagony professzora, Maggie Smith.