Miféle pogácsa a hatszög?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tegyük fel, hogy megkívántál egy tepertős pogácsát. Betérsz egy szupermarketbe, végigböngészed a pékárut. Sajtos pogácsa, krumplis pogácsa, tökmagos pogácsa… tepertős HATSZÖG. Hát ez meg micsoda? Ki lopta el a tepertős pogit, és tett a helyére hatszöget?

Brüsszel volt.

Az Európai Bizottság – az Unió egyik irányító testülete – 2016 augusztusában nyilvántartásba vette a tepertős pogácsát. Mégpedig mint „hagyományos különleges terméket.” Ez azt jelenti, hogy attól kezdve az egész unióban csak azt a süteményt lehet így nevezni, ami pontosan úgy készül, ahogy előírják.

És az előírás igen szigorú. Megszabja a liszt és a töpörtyű minőségét, a zsírtartalmat, a méretet és omlósságot. De még azt is, hogy a pogácsa feltétlenül kerek, a teteje pedig négyzetesen rovátkolt. Minden adalékanyag, térfogatnövelő és tartósítószer tilos.

Az így készült pogi viszont jóval drágább lenne, mint amit a bolti vásárlók szívesen kifizetnek. És a szupermarketekben gyári, fagyasztva tárolt pogácsákat sütnek ki, ami eleve nem felel meg a szabálynak.

Ezért nem is hívhatják többé tepertős pogácsának azt, amit árulnak. A sajtos, krumplis vagy akármilyen más pogácsa maradhatott, mert az nem áll védelem alatt. Így kénytelenek voltak más nevet keresni, és mivel nem akarták disznós bigyónak hívni, az alakjáról a hatszög nevet kapta.

Házi, jóféle tepertős. Forrás: pogacsa-receptek.hu. Itt csupa jó pogireceptből válogathatsz.

És hogy miért hatszög alakú a bolti tömegpogi? Azért, mert a tésztalap a gyárban maradék nélkül felvágható hatszögekre. Ha kerek sütiket szúrnak ki belőle, akkor marad egy lyukacsos tésztaháló, amit újra be kéne gyúrni. Nekik így egyszerűbb, az éhes vásárlónak meg végül is mindegy, mit töm az arcába zacskóból a buszon.

De a szigorú ellenőröknek nem. Ezért ha igazi pogácsára vágysz, el kell látogatnod egy jobb pékségbe vagy cukrászdába, és valamivel többet fizetni érte. Vagy megsütni otthon. Az intézkedést egyébként a magyar pékek kérték. Attól féltek, hogy az olcsó és gyenge minőségű bolti cucc tönkreteszi a valódi, jó töpis hírét. Később a pozsonyi kifli is hasonló védelmet kapott.

Hát így lopta ki Brüsszel a szupermarketekből a pogácsát. De nem gonoszságból, hanem azért, hogy megőrizze az igazi, kerek, omlós pogit annak, ami.

Kiemelt kép: Tesco

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.