Miért van minden közösségi oldal tele azzal, hogy demure?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pápá, brat summer, helló, demure!

Vége a nyárnak, a vadulásnak, ideje fékezni egy kicsit, demure-nak lenni. Legalábbis az új trend szerint.

A demure szó visszafogottat, illedelmest jelent. A very demure (nagyon illedelmes) hashtag pedig Jools Lebron tiktokkertől származik.

Jools maga sem sejtette, hogy trendszetter lesz. Gyanútlanul készített egy videót arról, hogyan lehet emlékezetesen, mégis illedelmesen fellépni egyes élethelyzetekben. A videót viccnek, szatírának szánta saját magával szemben.

Arról szólt, hogy a nőknek miért kellene visszafogottan öltözködniük és megjelenniük a munkahelyen. A transznemű beauty influenszer a következő mondatot mondta: „Látjátok, hogyan készítem el a sminkemet a melóba? Nagyon illedelmesen (very demure). Nagyon figyelmesen (very mindful). Nem úgy megyek a munkahelyemre, mint egy bohóc, rikító zöld szemhéjakkal (…) és nem pakolom ki a cicijeimet sem, csak pici dekoltázs oké.”

Ez a látszólag (és valóban is) semmitmondó mondat és videó akkorát ment, hogy mindenki, de tényleg mindenki, ezzel kezdett el viccelődni. Demure volt, ahogy bevásároltak, demure volt, ahogy fánkot ettek szépen és nem habzsolva. Lebronnak a véletlenül virálissá váló mondata pedig 1,5 millió TikTok-követőt hozott, és közel 100 millió kedvelést a platformon közzétett videóira. Valóban nem a videó tartalma, hanem a mondat, „very demure, very mindful” lett az, ami elterjedt.

Jools Lebron és az első demure videó. Forrás: TikTok
Jools Lebron és az első demure videó. Forrás: TikTok

A demure a brat ellentéte lett. Míg a brat a vad bulizásról és a feltűnősködésről szól, a demure ennek a viselkedésnek az ellenkezője. Az outfit pedig elegáns vagy legalábbis nem mutat sokat, a smink is visszafogott, semmiképp sem harsány.

Joolsnak el kellett később magyaráznia, hogy ő viccnek szánta a videót, mert voltak olyan felhasználók, akik először komolyan vették és azt hitték, kigúnyolja azokat, akik nem az illem szerint öltözködnek, viselkednek. „Én csak vicceltem azzal, hogy minden élethelyzetben – még az idegtépőkben is – megpróbálok illedelmesen és visszafogottan viselkedni. Én is mentem rikító sminkkel dolgozni, tehát rólam is szólt a videó. Amikor meg mindenki felkapta, poént csináltam már abból is, ahogy elegánsan kivárom a soromat a reptéren. Ez ennyi” – magyarázta az influenszer, akinek a trendből annyi bevétele lett, hogy a nemi átváltoztató műtétjét is tudja belőle finanszírozni. És pénztárosi munkájából is kilépett.

Olyan sztárok, mint A pletykafészekből és a You-ból ismert Penn Badgley, Jennifer Lopez, Khloe és Kim Kardashian is használták a „very demure, very mindful” mondatot. De még a Fehér Ház hivatalos Instagram-oldalára is kikerült egy kép a jelenlegi elnök, Joe Bidenről azzal a szöveggel, hogy: „5 millió amerikai diáknak az adósságát szüntettük meg. Very demure. Very mindful.”

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

A TikTokon, ahonnan ez a trend is indult, minden korosztály rengeteg időt tölt. De főleg a gyerekek, tinik és húszasok kedvelik. Egy globális felmérés szerint a 11-17 évesek átlagosan napi 75 percet töltenek rajta, és ez az a közösségi oldal, amit a legtöbbet használnak. Magyarországon összesen több mint 2 millióan használják napi szinten. (The Independent/ Kispolgár/ TikTok)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.