Miért tör ránk az őszi fáradtság?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Először is fontos különbséget tenni az őszi, vagyis évszakhoz kötött fáradtság és a depresszió között. Előbbi egy átmeneti, levert, motivációhiányos állapot, utóbbi pedig egy mentális zavar, ami hosszabb ideig fennáll és komolyan befolyásolja a teljes életünket.

Mi most az őszi fáradtságról írtunk, aminek kézzelfogható okai vannak. Ezek közül az első és legfontosabb a

Fényhiány

Ősszel rövidülnek a nappalok és egyre több a borongós nap. A testünk okos, és ahogy a nap lemegy, elkezdi termelni a melatonin nevű hormont, ami az elalváshoz kell. Ezért van például az, hogy azoknak, akik nehezen alszanak el, javasolják, hogy az esti kütyüzési időt csökkentsék, mert a mesterséges fény is bezavar a melatonin termelésbe.

Mivel ősszel egyre korábban sötétedik, hamarabb kezdjük el termelni az alvóhormont, ezért hamarabb is leszünk álmosak.

Ezzel párhuzamosan a szerotoninszintünk csökken. Ezt boldogsághormonnak is becézik. A termeléséhez pedig kell a napfény. Még akár a borús felhőkön át bejövő is. Csakhogy ősszel kevesebbet mozdulunk ki. És itt jön a következő pont:

Mozgáshiány

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A friss levegő nagyon kell ahhoz, hogy ne legyünk fáradékonyak. Akkor is érdemes kimenni egy nagyobb sétára, ha az idő barátságtalan. Nyilván szakadó esőben ez kellemetlen, de használjuk ki a száraz napokat, akkor is, ha legszívesebben otthon kuckóznánk. Félreértés ne essék, arra is szükség van, de a mozgásra is. És egy jó kirándulás után még jobban is esik egy sorozatmaraton.

A szakemberek azt is ajánlják, hogy egy kis mozgós, 5-10 perces szünetet tartsunk filmnézés, videojátékozás közben is. Nyújtsunk egyet, sétálgassunk fel-alá kicsit. Ugyanez vonatkozik a sulis órák közötti szünetekre. Sokkal energikusabbak maradhattok, ha nem ültök át az egyik székből a másikba, hanem kis mozgással töltitek a szünetet.

Megváltozott alvás

Ha már a sulit említettük, nehéz a nyár után visszaállni a korai kelésre. És a korai elalvásra. Vagyis nagy valószínűséggel kevesebb órát alszotok, mint nyáron. Napközben pedig ettől még álmosabbak lesztek. Az elalvás elősegítésére adtunk már korábban tippet, ide kattintva elolvashatjátok.

Más kajákat kívánunk

Míg nyáron általában a nagy melegben nem is kívánjuk a masszív, zsíros ételeket, ahogy hűl a levegő, egyre inkább ezekre fáj a fogunk. Ha pedig egyszerre nagyokat bezabálunk, attól lemegy a vérnyomásunk, és álmosak leszünk. Érdemes az őszi-téli időszakban is annyi zöldséget, gyümölcsöt enni, amennyit csak tudunk. És nem egyszerre nagy adagokat enni, hanem többször keveset.

Télen egyes vitaminok, főleg a D-vitamin pótlása fontos. Ezt ugyanis a szervezet a legjobban napfénnyel tudja hasznosítani, amiből ugye egyre kevesebb lesz. A D-vitamin szinte mindenünkre kihatással van: a hormonjainkra, hangulatunkra, immunrendszerünkre. Hogy milyen vitaminokat és hogyan vigyél be a következő hónapokban, arról beszélj a szüleiddel.

Ingerszegény környezet

Ősszel általában több időt töltünk bent, kevesebbet mozdulunk ki a barátságtalan idő miatt. Ettől sokan befordulnak, mert kevesebb inger éri őket. Elkezdhetnek agyalni megoldatlan, vélt vagy valós gondokon. Ez pedig rányomja bélyegét az általános hangulatra, és még jobban lefáraszt. Érdemes ősszel is társas életet élni, programokat szervezni. Ha úgy érzed, hogy elöntött a szorongás, ide kattintva olvashatsz pár tippet az oldására.


Fontos megjegyeznünk, hogy minden testi és lelki fájdalommal fordulj egy megbízható felnőtthöz. Ne csak cikkekből és az internetről tájékozódj. Mert egy gond mögött lehet egy apró semmiség, ami elmúlik, de akár komolyabb baj is meghúzódhat, amihez mindenképpen szakember segítsége kell.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."