Miért szerepel ennyit a hírekben az, hogy Tusványos?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy évben egyszer, így nyár közepén a hírekben egyre többet emlegetik azt a szót, hogy Tusványos. Sokan sejtik is talán, hogy ez egy helységnév, és majdnem igazuk is van. Az elnevezés ugyanis két erdélyi település, Bálványosfürdő és Tusnádfürdő nevének vegyítése. Így nevezték el azt az évente megtartott fesztivált, ahol rendre összegyűlik a Fidesz vezérkara, és a párthoz köthető szellemi és kulturális élet krémje.

Tusnádfürdő a magasból. kép: Wikipedia

Az idei már a 33. ilyen rendezvény, és ma már leginkább egy igazi zenei fesztiválhoz hasonlít. Este népszerű zenekarokra buliznak az idegyűlt fiatalok, van sör és lángos valamint tánc hajnalig. Annyiban más a tipikus fesztiválokhoz képest, hogy napközben rengeteg beszélgetés hangzik el különböző közéleti témákban. A legnagyobb sztárfellépő pedig nem énekel, mert ő Orbán Viktor. Az elmúlt években szinte mindig mondott valami olyasmit a miniszterelnök, ami aztán hosszú hetekig téma volt. És nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Na de hogy került ez az egész buli Erdélybe?

Az alapítók, az akkor még tényleg ifjú Fiatal Demokraták a rendszerváltáskor, 1989-ben azt találták ki, hogy legyen egy olyan rendezvény, ami segíti a magyarok és a románok közti párbeszédet. Ennek oka pedig az volt, hogy rengeteg magyar él Romániában kisebbségben. Romániában 1989-ig diktatúra volt, a kisebbségeknek nem voltak jogaik, a magyarok szinte teljes elnyomásban éltek. A diktatúra bukása után tehát eredetileg azért indult el akkor még Bálványosfürdőn ez a rendezvény, hogy közvetítsen a két nép, a románok és a magyarok közt.

Évről évre egyre többen jöttek ide, és eleinte még nem a politika volt a legfőbb téma, hanem az irdalom, a művészetek, a történelem. Főleg tudományos alapon mentek a beszélgetések, előadások. Akkor még a Fidesz törekedett arra is, hogy ne csak magyar, hanem angol és román nyelvű előadók is érkezzenek ide. A rendezvény egyre több embert vonzott, egy idő után már annyian lettek, hogy át kellett költözni a közeli Tusnádfürdőre. Ekkor kapta a hivatalos nevén Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor az egyszerűbb Tusványos nevet is.

Orbán Viktor lett a főszereplő

Ahogy teltek az évek, úgy lett egyre hangsúlyosabb téma a magyar belpolitika. Orbán Viktor beszédeire pedig egyre többször kapták fel a fejüket az emberek. A beszédek  sokszor komoly vitákat is gerjesztettek itthon és Romániában is. Később pedig Orbán címlapra került ezekkel a beszédekkel Európában és Amerikában is.

2010-ben még a román elnök, Traian Băsescu is ott volt Tusványoson. kép: Wikipedia

2004-ben, az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnöke arról beszélt, hogy Romániában nincs olyan állapotban a demokrácia, hogy az bekerülhessen az Európai Unióba. (Megjegyzés: az ország 2007-ben csatlakozott az unióhoz.)

2005-ben Orbán az akkori magyar kormányt támadta azzal, hogy „amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére”. Ezzel arra utalt, hogy az akkori MSZP-kormány ellenezte, hogy minden határon túli magyar megkaphassa a magyar állampolgárságot. Az erről tartott népszavazás egyébként eredménytelen lett.

2014-ben hangzott el az az azóta is emlegetett mondat, hogy Magyarországon illiberális államot épít az akkor már kormányon lévő Fidesz. Ez azt jelenti, hogy bár szabadok a választások, de bizonyos jogok nem járnak a népnek. Ez egyes értelmezések szerint azt is jelenti, hogy az emberek megszavazhatják ugyan, ki vezesse az országot, de utána a kormányzásba már nem szólhatnak bele. A 2014-es beszédnek volt talán a legnagyobb visszhangja mind közül.

Orbán Viktor így érkezett meg idén Tusványosra. kép: Facebook/Orbán Viktor

2022-ben szintén döbbenetet okozott, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyarok „nem akarnak kevert fajúak lenni”. Sokak szerint ez a beszéd a hitleri Németországot idézte. A nemzetközi sajtótól kezdve zsidó szervezeteken át az amerikai külügyig számtalan felháborodott reakció érkezett erre a beszédre.

2023-ban pedig az LMBTQ- és a „genderpropaganda került terítékre.

Idén főleg azon siránkozott, hogy Nyugaton már az emberek nem vallásosak, hogy egyre több joguk van a melegeknek, bezzeg Oroszországban nincs. És azon, hogy majdnem mindenki ellenünk van, de akkor is győzünk.

Tusványos tehát voltaképp egy Fidesz-buli?

Bár tényleg sokan mennek meghallgatni Orbán Viktort, de az idelátogatók többségét inkább hidegen hagyja a politika. Sokan azért jönnek, mert bulizni akarnak, Erdélyben pedig eleve kevés az olyan zenei fesztivál, ahol sok magyar zenész lép fel. És a bulizó fiatalokat általában kevéssé érdekli, hogy miről beszélgetnek délelőttönként szalmakalapos magyar politikusok. Érdekes módon egyébként ezek a politikusok sokkal szívélyesebbek itt, mint Magyarországon. Tusványoson jóval gyakrabban fordul elő például az, hogy független újságírókkal szóba álljon egy-egy fideszes politikus.

Kép: Facebook/Tusványos

wmn.hu, erdelyinaplo.ro, hvg.hu, telex.hu

Kiemelt kép: Orbán Viktor beszél 2022-ben. kép: Facebook/Tusványos

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.