Miért sós a tengervíz?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A népszerű elmélettel szemben nem azért, mert telepisilték a halak. Az tény ugyan, hogy a halpisi is tartalmaz sót, de a valaha élt összes hal együtt sem tudna olyan mennyiségű sót előállítani, amennyi ma a tengerekben és óceánokban van. A bolygónk 71 százalékát víz borítja, ezek több, mint 97 százaléka sós víz. A tengerekben egy liter víz átlagosan 35 gramm sót tartalmaz. Ha a Földön a vizekben található összes sómennyiséget számmal szeretnénk leírni, az így nézne ki:

1 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kg.

Plusz-mínusz néhány deka.

Ha nem a halak voltak, akkor mik?

A bolygónk a keletkezésekor évmilliókon keresztül egy üres, fortyogó kőzetgolyó volt, amibe folyamatosan csapódtak be meteorok és kisbolygók is. Köztük olyanok is, amik valamennyi vizet tartalmaztak. Ahogy a felszín hűlt, rengeteg vízpára keletkezett ezekből. A Földön közben komoly vulkáni tevékenység is zajlott, aminek során nagyon sok szén-dioxid és kén-dioxid keletkezett. Ez pedig nem hagyta el az épp alakuló légkört, hanem eső, egészen pontosan savas eső formájában visszajutott a felszínre.

Az óceánok és tengerek létrejötte ezeknek az évezredekig tartó esőknek az eredménye. A savas eső pedig szépen kioldotta a felszínen lévő kőzetekből a benne található anyagokat, főleg nátriumot, klórt és magnéziumot. Ezekből pedig létrejött az a néhány milliárd tonna só, ami a tengerekben van. Egyébként az a bizonyos savas eső ugyanúgy hatott a folyókra és tavakra is, de mivel azokban folyamatosan cserélődik a víz, a só nem tudott koncentrálódni bennük. Ráadásul a folyók sói is előbb-utóbb a tengerekben kötöttek ki.

Nem minden tenger egyformán sós

Óriási különbség van egyes tengerek ízében, nagyon nem mindegy, hogy a bolygó melyik részén dugod bele a nyelvedet. Minél közelebb vagy az Egyenlítőhöz, annál sósabb a víz. Ennek az az oka, hogy a sarkok felé közeledve egyre hidegebb van, és itt lassabban párolog a víz. Ráadásul a pólusokon található jégsapkák olvadásával sokkal több édesvíz keveredik itt a tengerekbe, mint máshol. A világ legsósabb tengere a Vörös-tenger, Egyiptom partjainál körülbelül 41 gramm só van egy liter tengervízben. A „legédesebb” a Balti tenger, ahol alig 6-8 gramm só található egy liter vízben.

A Holt-tenger nevével ellentétben nem tenger, hanem tó. Viszont egyáltalán nem ez a legsósabb víz a világon, pedig átlagosan 330 gramm sót tartalmaz literje. Azaz majdnem tízszer sósabb, mint a legtöbb tengervíz. A világ legsósabb tava Etiópiában található. A pici, alig hatvan méter átmérőjű Gaet’ale nevű tavat vulkáni tevékenység és hőforrások hozták létre. Egy liter vizében közel fél kiló, 433 gramm só van. (britannica.com)

Gaet’ale Pond Etiópiában. Forrás: wikipedia

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.