Miért sárga a pisi?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Azt eddig is nagyjából lehetett tudni, hogy miért lesz sárga a vizelet, de tudósok most azonosítottak egy új enzimet, ami még pontosabb magyarázatot ad a jelenségre. Itt jegyeznénk meg, hogy az ideális vizelet színe halványsárga. (Nem átlátszó, mert az, ahogyan a nagyon sötét és zavaros is, gondot jelezhet.) A pisink ezzel tudja megmutatni, hogy elég folyadékot fogyasztottunk-e. Reggel mindig sötétebb, mert éjszaka besűrűsödhet, de a nap folyamán halványsárgává válik.

Ami eddig is tiszta volt a színével kapcsolatban: a vörösvérsejtek fél évig élnek, utána lebomlanak, melléktermékként pedig egy élénk narancssárga festékanyag, a bilirubin képződik. A bél flórája (bacijai) képes ezt olyan molekulává alakítani, ami oxigénnel érintkezve sárgává válhat. Majd kiürül a vizelettel.

A Marylandi Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a bilirubin lebontásáért egy enzim felel, a neve: bilirubin-reduktáz, és a bélmikrobáink (jó bacik) termelik. A jelenléte azért fontos a szervezetben, mert így a bélbe kerülő bilirubin nem kering a pocinkban, hanem ki tud ürülni a testből a vizelettel.

Szóval a bacik termelik a bilirubin-reduktázt, ami a bilirubint egy urobilinogén nevű molekulává bontja le. Ha ez megtörtént, akkor az már magától tovább bomlik, és így keletkezik a pisit sárgává színező vegyi anyag, az urobilin.

Azért fontos, hogy ezt a köztes enzimet most felfedezték a kutatók, mert az is kiderült, hogy nemcsak újszülöttekben termel belőlük keveset a bél, hanem gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél is. És hogy mi minden más betegség vagy állapot diagnosztizálásában és gyógyításában segíthet a későbbiekben, az majd még kiderül. (Livescience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.