Miért potyognak leguánok az égből?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elég furán hangozhat, ha azt mondjuk, hogy állatok potyognak az égből. Az Egyesült Államokban azonban ez bizonyos hüllők esetében megszokott.

A sarkvidéki levegő komoly mínuszokat okoz most az USA-ban. És ilyenkor bizony előfordul, hogy leguánok, ez esetben pontosabban iguánák (mert nagyon sokféle leguán létezik) esnek le „az égből”. Ezt pedig a meteorológiai jelentésbe is beleveszik figyelmeztetésként. „Zuhanó iguánák” – így szokott kezdődni a jelzés. Most éppen Floridában, ahol elég népes leguánpopuláció van. Nemcsak zöld leguán (latin neve Iguana iguana), de tüskésfarkú leguán is van (vagy mexikói leguán), ezek állatkereskedelem útján érkeztek az országba. Tehát nem őshonosak, de jól elszaporodtak.

Szegény hüllők olyan 4-7 fok körül kezdenek el leesni a fákról. Ennek oka, hogy mivel az ottani klíma nem igazán felel meg nekik, amikor egy bizonyos fok alá esik a hőmérséklet, lelassulnak és mozdulatlanná válnak. Mintha téli álmot aludnának, hibernálódnak. Ezért leesnek a fákról és úgy terülnek el az utcákon, kertekben, mintha elpusztultak volna. Néhányukkal sajnos ez meg is történik a zuhanás miatt.

Viszont ahhoz, hogy ebből az állapotból kijöjjenek, fel kell melegíteni őket. Ha az időjárás ezt nem tesz lehetővé, akkor az emberek tudnak csak segíteni rajtuk. Ezért is adják ki a figyelmeztetést. Na meg azért, hogy mindenki óvatosan közlekedjen, mielőtt kupán vágja egy nagy merev gyík.

Az iguánák hidegvérűek, ezért van szükségük meleg környezetre a megfelelő testhőmérséklet fenntartásához.

A zöld leguán Amerika trópusi területein, Dél-Mexikótól Paraguayig él, de Brazília déli részén is nagyon elterjedt. Bogyókat, gyümölcsöket eszik, meg növényeket, de némi állati eredetű táplálék is kell neki, kiskorában gerincteleneket fogyaszt. (Newsweek / Kispolgár)

(Kiemelt kép: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.