Miért pont a békából lesz királyfi?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A mesében néha előfordul, hogy a hercegnő csókjától daliás lovaggá válik a varangyos béka, aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak. De vajon miért pont a ronda, nyálkás békát puszilgatja a hercegnő, miért nem például a mókust, kiscicát vagy az üregi nyulat? A mesék mögött sokszor lappang valami valóság, így nem véletlen az sem, hogy csak a varangyból lehet herceg.

A barna varangy, ami nálunk is honos, egy nagy, akár 13 centire is megnövő kétéltű. És egyáltalán nem ajánlatos megfogni. A bőre ugyanis mérgező váladékot termel, ami csíp, mar, főleg, ha a szembe kerül. A béka ugyanis ezzel tartja távol magától a támadóit.

Barna varangy. Csókra vár? Kép: Wikipedia

Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a váladék egyfajta hallucinogén, azaz kábító, bódító hatású anyagot is tartalmaz. Ez pedig tudatmódosító szer, amit egyes helyeken orvosságként is használnak. Dél-Amerikai sámánok például évezredek óta használják a békát különféle szertartásokhoz. És nem véletlen, hogy a boszorkányok üstjébe is mindig került békanyál.

Az észak-amerikai óriásvarangy pedig komoly problémákat okoz kutyatulajdonosoknak, az ottani kutyák ugyanis egyenesen függővé is válhatnak a béka váladékától.

Ezek után tehát ne csodálkozzon senki, hogy királyfit lát azután, ha összepuszilgat egy varangyot. És örüljön, ha csak a királyfit látja, és nem a hétfejű sárkányt. (hermanottointezet.hu)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.