Miért pletykálunk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mindenki pletykál. Mondjuk is, hogy miért:

Ha megosztunk valakiről egy infót egy harmadik személlyel úgy, hogy ő nincs jelen, az a definíciója alapján pletykának minősül. És ilyet mindnyájan csinálunk. Rendszeresen.

Kutatások azt bizonyítják, hogy a nők egy kicsit többet pletykálnak, mint a férfiak: náluk a beszélgetések idejének 67 százaléka telik azzal, hogy másokról dumálnak. Férfiaknál ez az arány 55 százalék körül van.

Viszont amit mi pletykának hívunk, az valójában nem feltétlenül pletyka. A pletyka a beszélgetések fontos része, információátadás, ami közösségépítéshez vezet. Amit mi pletykálás alatt értünk, az a rosszindulatú pletyka, ez meg már más tészta: ez az, amikor rossz, bántó szándékkal „kiadunk” valakit, vagy megosztunk róla olyan intim információt, amit ránk bízott. A kutatások szerint azonban ez általában a pletykálások kevesebb mint negyedét teszi ki, a háromnegyede teljesen semleges, mint már említettük, sima infóátadás.

Miért pletykálunk?

A kutatók szerint a pletyka segítette az őseinket a túlélésben. Eljutott másokhoz olyan tudás vagy hír, ami hasznukra vált, legyen szó lehetséges veszélyről, táplálékszerzésről, új találmányokról, közösségekről és a többi. A mai társadalmi berendezkedés is elképzelhetetlen lenne pletyka nélkül. Miért? Mert az is pletykálás útján alakul ki, hogy mi az elfogadott és mi nem. Egy egyszerű példával: ha valaki csal egy közösségben, mások pedig ezt kifogásolják, körbemegy a negatív kritika, ami eltántoríthatja a többi tagot attól, hogy csaljon. Mert akár ki is rekeszthetik.

Mi történik a testünkben, amikor pletykálunk?

Egy 2015-ben közzétett kutatásban szakemberek nők és férfiak agyát figyelték meg pletykálás közben.

A homloklebeny elülső része, vagyis a prefrontális kéreg úgymond a személyiségünk főnöke. Ez felel az agresszió-szabályozásért, a problémamegoldáson való gondolkodásért, az érzelmi válaszainkért, a figyelem-összpontosításért.

Ez a rész volt nagyon erősen aktív, amikor a kutatásban résztvevők pletykát hallottak. Az mindegy volt, hogy magukról, a barátaikról vagy sztárokról volt szó. És az is, hogy negatív vagy pozitív pletyka volt-e. A prefrontális kéregben minden esetben erősödött az aktivitás.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy szeretnénk beilleszkedni (ennek a túléléshez is köze van), szeretnénk, ha szeretnének minket, ezért nagyon odafigyelünk arra, mit mondanak rólunk vagy akár másokról. Mi az, ami pozitív vagy negatív fényben tüntethet fel bennünket is.

A kísérletből az is kiderült, hogy elég kárörvendőek vagyunk. Amikor egy hírességről valami szaftos, negatív pletykát hallottak a résztvevők, a jutalmazóközpontjuk is aktiválódott. Vagyis szórakoztatta, mulattatta őket az amúgy nagyra tartott sztárok nyomora.

Jó vagy rossz a pletykálás?

Erre elég egyszerű a válasz. A másokat szándékosan lejárató, bántó, semmiféle céllal nem rendelkező rosszindulatú pletykálás senkinek nem használ. Sőt, káros. Ahogyan a hazugság és félinformáció terjesztése is.

De a pletykálás lehet barátságformáló, bizalom- és közösségépítő is. Arra is jó, hogy mások tapasztalataiból, hibáiból vagy sikereiből mi magunk is tanuljunk. Nem mellesleg így találhatunk hozzánk hasonló embereket, akikkel hasonló nézeteink vannak a világról. És így nem érezzük magunkat magányosnak. (Time)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!