Miért olyan drága a Lego?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ egyik legismertebb játéka a Lego. Az építőjátékkal gyakorlatilag minden gyerek találkozik, és a legmenőbb ajándékok közé tartozik egy komolyabb Lego-készlet. Már csak azért is, mert igen drága. De mi kerül ennyibe egy kupac műanyag kockán?

Ehhez először is meg kell érteni a kapitalizmus alaptörvényét. Minden annyit ér, amennyit a vásárló hajlandó kifizetni érte. A Lego egyáltalán nem különösebben drága például a luxusdivathoz képest. Ócska műanyag táskák, műszálas kardigánok adhatók el százezrekért vagy milliókért, ha rájuk van írva, hogy Louis Vuitton. A Legót el lehet adni drágán is, tehát semmi oka a gyárnak olcsón adni.

Az első, 1949-es LEGO-készletben még csak sima kockák voltak. Forrás: LEGO

De miért nem sajnálják rá a pénzt az emberek?

A Lego története a kétezres években váratlan fordulatot vett. Azelőtt a kockákat gyerekjátékként forgalmazták. A készletek elég egyszerűek voltak, nagy ritkán fordultak elő több ezer darabos szettek. Ám már ekkor is voltak felnőttek, akiknek a Lego volt a hobbijuk. És egy ráérő felnőtt kész akár képtelen összegeket is költeni a hobbijára. Egy szenvedélyes horgász százezreket ad ki botokért, orsókért és furfangos csalikért.

Az internet fejlődésével ezek a felnőtt Lego-rajongók egymásra találtak. Megszervezték maguknak a piacteret, ahol kockánként vehetnek alkatrészeket, vagy régi, már nem gyártott készleteket. Napokat, heteket töltöttek művészi tájképek vagy bonyolult gépezetek megszerkesztésével. A Lego vállalat pedig idővel rájött, hogy amit gyárt, az nemcsak gyerekjáték. És arra is, hogy az unatkozó felnőtteknek sokkal több pénzük van, mint a gyerekeknek.

Egyre összetettebb, drágább Lego-készletek jelentek meg. A Lego Technics behozta a motorokat, dugattyúkat, mindenféle gépészeti alkatrészt. A Mindstorms pedig a programozható elektronikát. A cég szerződött a nagy filmgyárakkal, hogy kihozhassa a népszerű filmek, sorozatok járműveit és figuráit. Ilyen például a Star Wars. A Lego Ezeréves Sólyom űrhajója csaknem ezer dollárba kerül – több százezer forintba. Mindezek a fejlesztések roppant pénzt igényeltek. A Legónak tökéletesnek kell lennie, minden új elemet tesztelni kell, szükség esetén megerősíteni. Vegyészek, mérnökök, gépészek számtalan munkaórája van egy új pöcökben.

Lego, a legjobb

Van a kapitalizmusnak egy másik törvénye: a verseny. Ha nem a legjobb vagy, akkor a vásárlók mást keresnek. A Legónak viszont alig van versenytársa az építőjátékok piacán. Már negyven évvel ezelőtt is készültek másolatok az akkori Kelet-Németországban, és ma is kaphatók olcsó legószerű készletek. De ezek többnyire vacakok. Nem passzolnak úgy, mint az eredeti, ócskább az anyaguk. A Lego formáját sokáig szabadalom védte, ezért senki sem gyárthatott vele összeilleszthető kockákat. Ez azonban már lejárt. A minőség és a hírnév viszont továbbra is védi. A legtöbbször ciki beállítani valahova egy készlettel, ami nem igazi Lego.

Szocialista Lego-klón a volt Kelet-Németországból. Fotó: DDR Museum

Virtuális építkezés

Egyvalami veszi csak fel a versenyt a Lego nyújtotta élménnyel: a virtuális építőjátékok. Az, amikor a számítógép képernyőjén építkezhetünk. Ilyenkor végtelen számú elemünk van, és nem kell őket egyenként megvenni. Sokkal könnyebb egy videojátékban keríteni még egy marék kockát, mint a valóságban. És ebből a felismerésből egy másik hatalmas siker nőtt ki: a Minecraft. Valamint a hozzá hasonló egyéb építős játékok, a Scrap Mechanictól a Space Engineersen, a Stormworksön és a Kerbal Space Programon át a Vintage Storyig.

De komolyan ezek sem fenyegetik a Legót. A számítógépek sok mindent tudnak, de épp a fizika, a valós tárgyak kölcsönhatása az, amivel gondjuk van. A hatalmas Minecraft-gépek és Kerbal-űrállomások építői jól tudják, milyen, amikor a memória elfogy. A játék akadozni kezd, mert túl sok az ütközés és a mozgás. A Lego teszi a dolgát, akármekkora méretben, mert a fizikát kezeli maga a fizika, vagyis a valóság. És mellesleg amit Legóból építünk, az igazi, kézzelfogható.

Hajóépítés a Stormworksben. A kocka nem fogy el, csak a memória.

Így aztán a belátható jövőben a Lego marad az építőjátékok királya. Olcsóbb viszont nem lesz. Sőt, vannak nem kevesen, akik befektetésként vásárolják a készleteket, mintha részvényt vennének. Ők ki se bontják a dobozt, csak várják, hogy sokszoros áron adhassák majd el. De ez már az ő gondjuk. Te csak vedd elő, és építs valamit!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.