Miért nem találtak holttesteket a Titanicban?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több mint 111 éve süllyedt el a Titanic, de a mai napig nagy érdeklődés övezi. Oscar-díjas film született belőle. Gazdagoknak túrákat is tartanak a roncsokhoz (az egyik ilyen katasztrófába is fulladt, amikor a kapszula, amiben mentek, összeroppant.)

Az említett film rendezője, James Cameron, több interjúban beszélt arról, hogy már legalább 33-szor látogatta meg a roncsot és azt is említette, hogy sosem találtak benne holttesteket. „Láttunk ruhákat, cipőket, de emberi maradványokat soha” – nyilatkozta még 2012-ben.

Természetesen az összeesküvéselmélet-gyártók gőzerőre kapcsoltak, és mindenféle ötletekkel álltak elő. Nem is volt Titanic? Nem voltak rajta emberek? Elvitték őket az ufók?

A Titanic roncsa. Forrás: Wikipédia
A Titanic roncsa. Forrás: Wikipédia

Miközben teljesen hétköznapi okai vannak annak, hogy miért nem maradtak csontok a körülbelül 1500 halott után. Az egyik, hogy sok utason volt mentőmellény. Bár nem maradtak életben, a testük a felszínen maradt és minden bizonnyal viharok és az óceán mozgása elsodorták őket messzire a szerencsétlenség helyszínéről.

De mi van a Titanic belsejében rekedtek maradványaival? A tengeri állatok martalékává váltak. Megették őket a halak és rákok. És hogy miért nem maradtak utánuk csontok, mint néhány, a Titanicnál jóval régebbi hajók roncsaiban?

A Titanic. Forrás: Wikipédia
A Titanic. Forrás: Wikipédia

Egy mélytengeri kutató magyarázata szerint erre a karbonát-kompenzációs határ (CCD) ad választ. Ezt 914 méteres mélység után érjük el. Ezután a mélység után a vízbe került ásványi anyagok, mint például a kalcium-karbonát (vagyis mészkő, amiből nagyrészt állnak a csontok) gyorsabban feloldódnak. A Titanic két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen fekszik. Tehát minden bizonnyal a csontok szimplán feloldódtak, elporladtak.

A Titanic az angliai Southamptonból indult és New Yorkba tartott. Korának egyik legnagyobb ember alkotta szerkezete volt, 46 ezer tonnás. Egy jéghegynek ütközve süllyedt el 1912. április 15-én. Keringenek legendák több magyar utasról, de eddig egyet sikerült bebizonyítani. Leopold Weisz, egy magyar és brit származású szobrász a tengerbe veszett, felesége viszont megmenekült. (Iflscience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!