Miért kell köveket rakni a HÉV-alagútba árvízkor?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tegnapi hír, hogy kövekkel megrakott teherkocsikat állítottak a budapesti HÉV-alagútba az árvíz miatt. A közlemény szerint ezt azért csinálják, hogy megakadályozzák a felúszást. De mi is történik itt pontosan? Hová úszik és micsoda?

A legtöbb embert a vasútból a járművek érdeklik, de ugyanolyan fontos mindaz, amin ezek gurulhatnak. A sínek, a váltók, az egész építmény, ami a vágány alatt van. Ezt pedig állandóan karban kell tartani, és a víztől is védeni kell. A vasúti sín alatt eleve azért van zúzott kő, mert azon a víz könnyen átfolyik, és nem áll meg a vágány alatt.

A budapesti HÉV alagútjait viszont nem az fenyegeti, hogy elmossa őket a víz. Ezek a furatok a Dunához közel találhatók, ahol a Szentendréről érkező vonatok befutnak. Az árvíz pedig azért okoz gondot, mert a nagy mennyiségű víz nyomni kezdi maga körül a talajt. Az pedig emiatt elkezdi felfelé tolni az egész alagutat, sínekkel együtt. Ez a jelenség a felúszás, tehát az alagút nem a vízen, hanem a földben indul meg. Ez súlyos kárt okozhat az építményben.

A legegyszerűbb megoldás, hogy ilyenkor ideiglenesen megnövelik az alagút tömegét, hogy a föld ne tudja megemelni. Ehhez kell az a 400 tonna kő, amit vasúti kocsikon állítottak be a megfelelő helyre. Az árhullám elvonulása után ezeket elviszik. Mielőtt a HÉV újra közlekedhet, ellenőrizni kell majd, hogy nem mozdult-e el mégis a szerkezet, és a sínek a helyükön vannak-e.

Kiemelt kép: Egy M44-es „Bobó” mozdony köveket hoz a HÉV-alagútba. Fotó: MÁV-HÉV.

További vonatos cikkeink:

Miért ilyen tré a magyar vasút?
Száz éve döcögnek a Mukik
Tiltott területekre lépni nem véletlenül tilos

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk

Jó reggelt!

Nyeltél már le rágót? És élsz még?

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.