Miért imádják olyan sokan a celebpárokat?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

2021-ben kisebb sokként érte a rajongókat, amikor kiderült, hogy Jennifer Lopez énekesnő és Ben Affleck színész-filmrendező újra egy párt alkot. A sokk oka az volt, hogy csaknem húsz évvel azelőtt – amikor ti feltehetően még meg sem születtetek – Lopez és Affleck kapcsolatban éltek. 2002 és 2004 között a sajtó rájuk ragasztotta a Bennifer nevet és minden lépésüket követte, egészen az eljegyzésükig majd a szakításukig.

Azzal, hogy 2022 júliusában végül összeházasodtak, a rajongók úgy érezhették: bármilyen messze is sodor egymástól az élet két embert, az igaz szerelem mindig győz. Lopez és Affleck néhány napja bejelentették, hogy elválnak – a tündérmese ismét véget ért.

De miért követi ilyen erős figyelemmel a világ őket? Nos, azért, mert az emberek hajlamosak nagyon szeretni az ilyen szuperpárosokat. A szórakoztatóiparban (és néha a politikában is) azokat a párokat, amelynek mindkét tagja híres és sikeres a saját munkájában, power couple-nek hívják. Az egyik partner hatalma és hírneve megerősíti és felerősíti a másikét és vissza. A párkapcsolatuk egyfajta márkaként is működik.

Ilyen power couple még Taylor Swift és Travis Kelce, Tom Holland és Zendaya, Beyoncé és Jay-Z, David és Victoria Beckham, Mila Kunis és Ashton Kutcher vagy az épp sajtókörúton lévő Ryan Reynolds-Blake Lively házaspár. És ilyen pár volt Johnny Depp és Amber Heard, valamint Angelina Jolie és Brad Pitt, amíg hangos botrányok közepette el nem váltak.

Tom Holland és Zendaya. Fotó: Instagram.

Tökéletesek. Vagy mégsem?

Hogy miért rajonganak olyan sokan a hírességek kapcsolataiért, arra pszichológiai magyarázatok is akadnak. A szuperpárosok szépek, gazdagok és híresek: olyan életet élnek, amilyenre a legtöbben csak vágyhatnak. A kapcsolataikban a saját romantikus vágyaink beteljesülését is láthatjuk, hiszen távolról teljesen tökéletesnek tűnnek. Csak később, a viharos válások és szakítások közepette ébredünk rá, hogy korántsem azok. Ugyanolyan érzéseket, traumákat, csalódásokat élnek át, mint az átlagemberek.

Két fő oka van annak, hogy miért foglalkozunk egyes kapcsolatokkal többet, mint másokkal: mennyire népszerűek a hírességek és mennyi dráma zajlik a kapcsolatukban. És persze, hogy azokat mennyire tárják a nyilvánosság elé. Azt például hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Ryan Gosling felesége Eva Mendes, a kapcsolatukat a lehető legjobban védik a reflektorfénytől.

Az emberek sokfélék és sokféle okból vonzódnak a celebkapcsolatokhoz. Egy részük úgy érezheti, hogy a hírességek közel állnak hozzá. Egy egyén és egy híresség közti kapcsolatot paraszociális kapcsolatnak hívunk: az egyik fél élénken érdeklődik és időt szán arra, hogy megismerje a másik életét, míg a másik személy valójában nem is tud a létezéséről.

Blake Lively és Ryan Reynolds. Fotó: Instagram.

Többen szeretik a pletykát, mint ahányan bevallják

Aztán ott vannak azok az emberek, akik kifejezetten cikinek tartják, ha mélyen bele kell merülniük mások magánéletébe – de azért nagyon élvezik is. A hírességek magánéletének a követése afféle bűnös élvezetként működik. Szórakoztat, kikapcsol, noha mások előtt nem vallanánk be, hogy kinek a videóit pörgetjük esténként az Instagramon. Az emberek szeretik bálványozni a gazdagokat és a sikereseket, a hírességek pedig kiváló alanyok ehhez. Amikor drámát, barátságot vagy szerelmet látunk híres emberek között, pletykálhatunk róluk a barátainkkal, és úgy érezhetjük, hogy részesei vagyunk az életüknek. Ez a legjobban akkor látszik, amikor egy szuperpáros szakít vagy válik.

Amikor az olyan kapcsolatok, ahol elvileg minden „megvan” (siker, pénz, szépség, boldogság), tönkremennek, emlékeztetnek minket arra, hogy a tündérmesék valójában nem léteznek. A tökéletesség illúzióját gyászoljuk.

Ráadásul a nyilvánosság egy része imádja a katasztrófákat, és habzsolja a csúnya válások megdöbbentő részleteit. Vegyük például Johnny Depp és Amber Heard kapcsolatát, amiről – a bírósági tárgyalásaiknak köszönhetően – mindenki behatóan értesült. Lehetett állást foglalni, vitatkozni, drukkolni a kedvencünknek, vagy csak nézni, hogyan küzdenek meg a válással, hogy kezelik az egész helyzetet.

Johnny Depp és Amber Heard a bíróságon. Fotó: NBC / YouTube

Taylor Swiftnél nincs nagyobb sztár mostanság (a róla szóló portrénkat ide kattintva találhatod). Amikor összejött a sportoló Travis Kelce-szel, az azért volt bombahír, mert Swift elég részletesen kommunikált a dalaiban arról, hogy hányszor és mennyire törték össze korábban a szívét. Az új szerelem pedig arra lehet bizonyíték a rajongók számára, hogy megtanulhatjuk kezelni a hullámvölgyeket, kilábalhatunk a szakításból és képesek lehetünk újra rátalálni a boldogságra.

Ami pedig Ben Afflecket és Jennifer Lopezt illeti, ne legyen kétségünk afelől, hogy a rajongók egy része újabb húsz év múlva is szurkolni fog majd nekik, hogy újra egy pár legyenek.

Források: The Boar. Marie Claire. Queen’s Journal. Yahoo.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.