Miért húzódik vissza a macskák karma, míg a kutyáké nem?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megvan annak a hangja, amikor betonon, parkettán vagy csempén mászkál egy kutya? A karmai kopognak, és már messziről hallod, ahogy közelít, klik, klik, klik. Ebből rögtön egy vicces, megcsúszós videó összeállítást is muszáj ide beillesztenünk a hangeffekt szemléltetéséhez:

A cicák viszont egyszer csak a semmiből ott tudnak teremni és ránk hozzák a frászt a lopakodásukkal.

A különbség a két állat között sok más mellett az, hogy míg a kutyafélék nem, addig a macskafélék vissza tudják húzni teljesen a karmaikat.

Hogy ez miért van, annak evolúciós okai vannak. Vagyis, hogy mire használja a két állat a karmait. A macskák elsősorban a zsákmány elejtésére. Nem túl gusztusos, de az elülső karmaikkal megfogják és lefogják az áldozatot, a hátsókkal pedig kibelezik. Főleg magányosan vadásznak, nem csoportban, ezért mindent meg kell tenniük, hogy egyedül is megbirkózzanak a zsákmánnyal.

Így aztán a macskáknak az a jó, ha élesen tudják tartani a karmaikat, mert azokkal könnyebben elejtik a következő vacsit. Ha folyamatosan kint lennének, gyorsan kopnának, tompulnának a talajjal való érintkezéstől.

A kutyák a macskákkal szemben társas vadászok. Csapatban dolgoznak, hogy elejtsenek nagyobb állatokat és inkább kifárasztásra, futtatásra mennek. Emiatt nekik nem szükséges a karmaik élesen tartása, a csoportjuk létszáma adja az előnyt a másik vaddal szemben. Viszont arra meg szükségük van, hogy folyton kint legyen, mert könnyebben kapaszkodnak a talajba, ezzel pedig gyorsabban, stabilabban változtatnak irányt.

A macskaféléknél az egyetlen kivételt a gepárd képezi. Vadászstílusa a kifárasztó, gyors szaladás, és ahhoz, kellenek a karmai.

A kutatók azt mondják, minden ragadozó képes egy icipicit visszahúzni a karmából, de az egyetlenek, amelyek csontig tudják húzni, azok a macskafélék. (Live Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.