Miért hordunk kakastaréjt március 15-én?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A kokárda az a dolog, amiről a legtöbb anyukának a március 14-i reggeli pánik jut az eszébe, amikor is a gyermek közli, hogy ünneplőben kell menni az iskolába. A kokárda ilyenkor jó eséllyel előkerül valamelyik feltúrt fiók mélyéről, rosszabb esetben a tavaly kinőtt, és a szekrény aljába bezsákolt fehér ing zsebéből. Ha pedig sehol sincs, hirtelen megoldásokhoz kell fordulni: összetűzni egyet néhány karácsonyi ajándékszalagból, esetleg három gombból, vagy egyszerűen újrahasznosítani valamelyik régi verseny ezüstérmének nemzetiszín szalagját. Az a tíz perc a reggeli indulásig csodákat tesz a kreativitással.

A március 15-i ünnephez alaposan hozzánőtt a kokárda. Vannak, akik szinte vallásos áhítattal hordják, és a magyarság kifejezésének eszközeként tekintenek rá. Vannak, akik szép hagyománynak gondolják, mások felesleges kényszernek. Volt idő, amikor be volt tiltva, az 1848-49-es szabadságharc leverése után például egyenesen főbenjáró vétségnek tartották a viselését, egészen a kiegyezésig. A Kádár-rendszerben megtűrték, a Fidesz pedig a saját választási kampánya részévé tette 2002-ben.

Ez itt egy ’48-as pántlikás szalagrózsa. Kép: wikipedia

Mivel csak néhány országban vált meghatározó jelképpé a kokárda, álljon itt róla néhány érdekesség.

  • Ezt is, mint annyi minden mást a francia forradalomnak köszönhetjük. A forradalom előtt két nappal, 1789. július 12-én egy újságíró, bizonyos Camille Desmoulins arról cikkezett, hogy fel kellene lázadni a király ellen. Állítólag ő volt az is, aki leszakított egy levelet a királyi palota kertjéből, és kalapjára tűzte. Majd a módszert terjeszteni kezdte, hiszen ezzel könnyebben felismerték egymást a felkelők. Egy ideig tehát a zöld volt a francia forradalmárok megkülönböztető jele. Egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy ez a szín a király, XVI. Lajos testvérének a személyes színe is. Ekkor váltottak Párizs színeire, a kékre és a vörösre, majd a Bastille börtön ostroma után a ma is ismert francia trikolórra. A nemzetiszín kokárda aztán a későbbi forradalmárok jelképe is lett, nemcsak Párizsban, hanem Európa más országaiban és Amerikában is.
  • A kokárda szó maga is francia eredetű, a cocarde szóból ered, ami kakastaréjt jelent. Ez arra utal, hogy eleinte a kalapra tűzték ezeket.
  • A magyar forradalom első kokárdáit állítólag Szendrey Júlia és Laborfalvi Róza, Petőfi és Jókai szerelmei készítették. A Petőfi Sándor által viselt kokárdát ma a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.
  • Nem minden országnak van kokárdája, de amelyiknek igen, azok sokszor nagyon hasonlítanak egymásra. A francia például könnyen összekeverhető Paraguay kokárdájával. A magyar egy az egyben úgy néz ki, mint az olasz és a mexikói kokárda, ha a piros szín van kívül. Ha a zöld, akkor az iránival lehet összekeverni.
  • Ha nem csokorba van varrva a nemzetiszín szalag, hanem csak meg van hajtva és össze van tűzve, akkor az nem is kokárda. Hanem egy szalaghal. De végül is ez is megteszi.
  • De ha mégsem akarod beérni egy szalaghallal, az alábbi videó megtanít rendes, tisztességes kokárdát készíteni:
Kiemelt kép: részlet Barabás Miklós: Jókai a Landerer és Heckenast nyomda előtt c. festményéből

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.