Miért fontos, hogy az idei Grammy-gála a női művészek ünnepe volt?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korábban már írtunk róla, hogy történelminek is nevezhető a 66. Grammy-gála, ugyanis a kiemelt kategóriákat szinte kizárólag nők nyerték. Taylor Swift pedig ismét rekordot döntött, ugyanis negyedszerre kapta meg a legjobb albumnak járó díjat. Eddig ez még senkinek sem sikerült. 3-3 díjat csak Stevie Wonder, Paul Simon és Frank Sinatra kapott ebben a kategóriában régebben.

Az, hogy ennyi nő tarolt idén, fontos lépés a nemek közti egyenlőségért küzdő alkotók számára.

Az egyenlőség nem azt jelenti, hogy a nők és a férfiak egyformákká válnak, hanem hogy a nők és a férfiak jogai, felelősségi körei és lehetőségei nem függenek attól, hogy nőnek vagy férfinak születtek-e.

Ezek ellenére a nemek közötti egyenlőtlenség még mindig számos országban, társadalomban és iparágban jelen van. És ezt nem mi mondjuk, hanem az ENSZ-főtitkár: „A nők és a lányok túl gyakran ki vannak zárva az oktatásból és a munka világából, nem jár nekik egészségügyi ellátás, túl gyakran válnak erőszak és megkülönböztetés áldozataivá, ráadásul a döntéshozatali folyamatokban is alulreprezentáltak.”

Ki érdemel figyelmet?

Az alulreprezentáltság fogalmát nagyjából úgy lehet leírni, hogy valamivel vagy valakivel keveset foglalkozik a nyilvánosság, annak ellenére is, hogy a téma vagy a személy jelentősége, munkája, fontossága megérdemelné a figyelmet. Ami a zeneipart illeti, az adatok és statisztikák szerint a nőknek nehezebb betörniük a zeneiparba, kevesebbet fizetnek nekik, mint a férfiaknak, és kevesebb lehetőséget kapnak az elismerésre vagy az előrelépésre.

2018-ban óriási botrány lett abból, hogy mennyire elhanyagolták a női művészeket a Grammy-gálán. Sőt: 2013 és 2018 között a jelöltek 90,7 százaléka férfi volt. Tehát tízből csak egy volt nő.

GIPHY

Ehhez képest a 2024-es gálán már taroltak a női eladók. Nem mindegyik műfajban ugyan, a rock, a dance vagy a rap kategóriákban túlnyomórészt még mindig férfiak vezetnek, de az tuti, hogy a popzenét jelenleg nők uralják.

Nem marad így örökre, de azért ez egy fontos pillanat, ami megérdemli az ünneplést.

Apró lépésekkel

Az év albuma díj 8 jelöltje közül egyébként hét női előadó volt, köztük Swift, Lana Del Rey, Olivia Rodrigo, Miley Cyrus, boygenuis, Janelle Mo és SZA.

A 28 éves Dua Lupa a vörös szőnyegen adott interjúban arról beszélt, csodálatos látni, hogy ennyi nő van a csúcson. „Azt szeretnénk, hogy egyenlő esélyeink legyenek nemcsak a kreatív, hanem az üzleti oldalon is. Remélhetőleg kiegyenlítődik a nemi egyenlőtlenség az iparágban. Lassan haladunk afelé, apró lépésekkel.”

Pixabay

A Grammy fontos pillanatai közé tartozott az is, amikor Celine Dion megjelent a színpadon. A kanadai díva annak idején a Titanic főcímdalát énekelte el. 2022-ben azonban bejelentette, hogy egy ritka idegrendszeri betegségben szenved, amitől nehezen tud énekelni. Azóta csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Hasonlóan ritkán látni a 80 éves Joni Mitchellt és Tracy Chapmant is, akik élő legendának számítanak az iparágban.

(W Magazine, BBC, The New York Times, Eurofound, EIGE)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.