Miért fogynak a hívők?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az elmúlt napokban többször is előkerült, hogy a húsvét keresztény eredetű ünnep, de a legtöbben már nem Jézus feltámadására emlékeznek ilyenkor. Egyre kevesebben vallásosak. Ez világszerte tapasztalható, és Magyarország sem kivétel. A legnagyobb magyar egyház, a katolikus csaknem egymillió hívőt veszített tíz év alatt. Ez kiderül a népszámlálás adataiból.

De miért?

Brit és amerikai társadalomtudósok több kutatással is próbálták megérteni, mi okozza a vallásvesztést. Leginkább úgy, hogy megkérdezték az érintetteket. (Sajnos Magyarországon még nem született hasonló felmérés.) A válaszok alapján négy fő oka van a szakításnak.

Egy kisebb csoport nem ért egyet azzal, amit az egyház képvisel a közéletben. Például a nők jogai vagy az LMBTQ-emberek témájában, vagy más politikai ügyekben. Ők még nem feltétlenül a hitet hagyják el, csak a templomot kerülik.

Mások nem tudnak feldolgozni egy személyes veszteséget. A leggyakrabban egy közeli hozzátartozó elvesztését, de lehet ez más igazságtalanság is. Ez a probléma egyidős a mindenható és jóságos Isten gondolatával. Egy ilyen teremtő miért engedi meg a rosszat? – kérdezték évezredeken át csalódott hívők. Teológusok, hittudósok próbáltak erre válaszokat adni, de nem könnyű meggyőzni azt, akit veszteség ért.

A harmadik, valamivel nagyobb csoport az egyházhoz, a papokhoz kapcsolódó bűnök miatt szakított. A leggyakrabban a gyermekek ellen elkövetett bűnöket említik, amelyek Európában és Amerikában is óriási botrányt okoztak. Elsősorban a katolikus egyház volt ennek vesztese. Különösen mert gyakran kiderült, hogy nem az áldozatokat, hanem az elkövetőket segítették, védték.

És végül a válaszadók nagyjából fele azt mondja, hogy „kinőtte” a vallást. Ők arról számoltak be, hogy a gyerekkorukban megismert történetek, a bibliai csodák vagy épp Jézus feltámadása felnőtt fejjel már inkább tűntek mesének, mint valóságnak. Márpedig a vallás ezeket nem hasonlatként vagy példaként mutatja be, hanem tényként.

Néha nehéz elhinni, amit kéne

Ezek az okok persze sokszor együttesen hatnak. Más kutatások azt is feltárták, hogy mivel mind Amerikában, mind Európában sokszor a hitre, Istenre hivatkoznak a jobboldali politikusok, sokan épp miattuk távolodnak el a vallástól. Ők azt mondják, hogy ha a kereszténység egyenlő Donald Trumppal, akkor kösz, nem kell.

Mi lesz velünk Isten nélkül?

A vallás elveszítése különbözőképp hat az emberekre. A kutatók erre is rákérdeztek. Van, akit nagyon megvisel. Hiszen az egyház közösséget, rendszeres programot is jelent. Az erős hit pedig azt, hogy nem kell félni a haláltól sem. A védőháló megszűnése fájdalmas lehet, és ennek feldolgozása hosszú időbe telik.

Mások viszont megkönnyebbülnek és felszabadulnak, amikor leszámolnak a vallással. Különösen akkor, ha már régebben megingott a meggyőződésük. Esetleg csak az elvárások, a környezet vagy a család nyomása miatt tartották fenn a látszatot. Ilyen lehet például, ha egy tizenévesnek az egyházi iskolában el kell játszania, hogy hisz és őszintén imádkozik, miközben belül már tudja, hogy a lecke, amit felmond, nem igaz. Az ilyen kiszabadulás-élmények általában kamaszkorban vagy fiatal felnőttként érik az embert.

A szabadulás. Szovjet vallásellenes plakát

A vallás visszaszorulása valószínűleg folytatódik. Egyelőre nem látszik, mivel fordíthatnák meg az egyházak ezt a folyamatot. Magyarországon nagyon sok iskolát és más intézményt szereztek meg. De épp a fent leírt okokból ez inkább ellenük dolgozik. Úgy tűnik, csak a csoda segíthet rajtuk. És ha igaz, amit hirdetnek, akkor csodák igenis vannak. Csak győzzék kivárni. (wmn.hu, apa.org, npr.org)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.