Miért félnek a macskák az uborkától?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tele van a net olyan videókkal, ahol macskák rémülnek halálra, miután a gazdájuk egy uborkával lepi meg őket. Még mielőtt rohannál kipróbálni – kérjük, ne tedd. Nem mindegyik macskára igaz, de azok, amelyikek félnek az uborkától, iszonyatos stresszt élnek át a tréfa közben. Még ha a gazdik szeretnek is nevetni ezen:

A szakembereknek van néhány elméletük arról, miért rettegnek a macskák az uborkától, bár egyelőre nem született végleges válasz. Íme néhány lehetséges megoldás:

  • Az egyik legnépszerűbb magyarázat szerint az uborka a kígyókra emlékezteti a macskákat. A kígyó pedig ragadozó, amelyről ismert, hogy megtámadja és meg is eszi a macskákat. Tehát a macskák meglátnak egy hosszúkás, zöld tárgyat, amit kígyónak hisznek, és elrohannak előle.
  • A másik magyarázat az, hogy a macskák túlérzékenyek a környezetükre, így nem konkrétan az uborkától ijednek meg, hanem attól, hogy a zöldség hirtelen megjelenik. A macska kontra uborka videókon a gazdik úgy helyezik az uborkát a macskájuk mögé, hogy az észre sem veszi. Ez hasonló ahhoz, mintha úgy ijesztenénk meg valakit, hogy mögé lopakodunk. A macskák mindent érzékelnek maguk körül, és ha valami hirtelen vagy váratlanul megmozdul, arra reagálni fognak. A szemeik kitágulnak, és az egész testük fokozott készültségbe kapcsol.
  • Egy amerikai állatorvos szövetség szerint a szag a titok nyitja. A macskáknak kiváló a szaglásuk, és előfordul, hogy erős vagy furcsa szagok hatására bestresszelnek. Hacsak nem egy uborkaveteményes közelében él egy cica, akkor könnyen bepánikolhat, amikor megérzi a zöldség szagát.
Unsplash

Szóval: miért nem szabad soha megijesztened a macskádat egy uborkával (vagy bármi mással)?

Bár imádnivaló lehet az a reakció, amikor egy macska több métert ugrik hátrafelé egy uborka láttán, az ijesztgetés egyáltalán nem szórakoztató a számukra. Ha megrémülnek, félhetnek és bizalmatlanok lehetnek a gazdájukkal. És az egészségüknek sem tesz jót.

Egy állategészségügyi szakértő szerint azok, akik a macskás videókat készítik, szándékosan ijesztgetik a gyanútlan állatot. Ha egy embert ijesztünk vagy tréfálunk meg, akkor ő jó esetben megérti, hogy mi történt és még nevetni is tud rajta. De a macskánál ez nem így van: fogalmuk sincs, mi történt és emiatt szoronghatnak, megváltozhat a viselkedésük. Az állatorvosok pedig nap mint nap találkoznak olyan állatokkal, akiknek a viselkedési problémáik mindenféle traumatikus eseményekből erednek. Tehát ne ijesztgesd a macskádat – és lehetőleg más állatot se.

Forrás: BBC Science Focus, Purina, Reader’s Digest.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.