Miért csuklunk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A csuklás egy reflexszerű reakció a testünkben. Szívesen mondanánk azt, hogy ha már kellemetlen, legalább hasznos – de nem az. A csuklás a rekeszizom görcse. A rekeszizom egy mozgékony lemez, ami elválasztja a mellüregedet a hasüregedtől. A légzésben van nagy szerepe, de amúgy olyan dolgokban is közreműködik, amikre nem is gondolnánk: a kakilásban, pisilésben vagy hányásban.

Csukláskor gyorsan lélegzünk, kapkodjuk a levegőt. Ahogy az a tüdőbe megy, a reflexszerűen záródó hangrésen keresztül kipréselődik: ezért adunk ki közben olyan fura hangot.

Mi okozza?

A csuklást sok minden okozhatja. Ha a gyomrunk feszül a túl sok kajától, bubis víztől, üdítőtől, ha idegesek leszünk, vagy ha nagyon nevetünk (és ilyenkor sok levegőt kapkodunk be). Hideg vagy forró étel és ital fogyasztása után is felbukkanhat.

Amúgy a csuklás is, mint annyi minden, az agyban indul meg: ha ingerületbe jön a bolygóideg (ez a testi funkciókért felel és egészen az agytörzstől a végbelünkig behálózza a testünket) és a nyelv-garat ideg, akkor a rekeszizom idegein keresztül csuklást idéznek elő.

Mivel lehet elmulasztani az ártalmatlan csuklást?

Fontos tudni, hogy a nagyon gyakran visszatérő, múlni nem akaró, órákon át tartó csuklással már érdemes orvoshoz menni. De ha csak a sima, maximum pár percig tartó, kellemetlen csuklásról van szó, akkor a szokásos trükköket lehet bevetni:

  • A levegő visszatartása. Pont azért, mert a levegő sűrű bekapkodásával ingerelhetjük a csuklást. A kevesebb oxigénbevitel csillapítja a rekesz aktivitását.
  • Segíthet, ha a térdeket a mellkashoz szorítjuk.
  • Az is jó lehet, ha vizet iszunk. Nagy kortyokban, gyors egymásutánban.
  • Az ijesztgetés is beválhat. Azért, mert a csuklás ritmusával ellentétes belégzést válthat ki, de amúgy nem ajánljuk, mert elég kellemetlen dolog. (Mayo Clinic)

Fontos megjegyeznünk, hogy minden testi és lelki fájdalommal fordulj egy megbízható felnőtthöz. Ne csak cikkekből és az internetről tájékozódj! A fájdalom apró semmiség is lehet, de komolyabb bajt is jelezhet, amihez szakember segítsége szükséges. 


A fenti kérdést egy Kispolgár tette fel a szerkesztőségnek a Miért? rovatban. Szerencsések vagyunk, mert már sok jó kérdést kaptunk, és most téged is arra bátorítunk, hogy keress minket azzal kapcsolatban, ami érdekel! A részleteket ide kattintva találod.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.