Miért bújnak az emberek önszántukból csúnya karácsonyi pulcsiba?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szerencsére évente csak néhány hétre másznak ki a szekrényekből a félelmetesen ronda karácsonyi pulóverek, amelyekről mindenki tudja, hogy túlzásba esnek, bántják a szemet, és iszonyúan giccsesek, mégis imádni való ünnepi hagyománnyá vált a viselésük karácsony tájékán.

A csúnya karácsonyi pulóver sok háztartásban előfordul. Ebbe a kategóriába sorolható minden olyan ünnepi tematikájú pulóver, amely annál „csúnyább”,

  • minél ízléstelenebb,
  • minél rikítóbb,
  • minél több díszítés van rajta – manók, ajándékok, led-világítás, pompom, rénszarvas, kisjézus,
  • és minél feltűnőbb a színe, a mintája, az anyaga.
UglyChristmasSweaterParty

Nektek van otthon ilyen pulóveretek?

Senki nem tudja igazából, ki találta fel a ronda karácsonyi pulcsit, noha a legtöbben úgy gondolják, hogy eredetileg divatosnak szánták őket. Csak hát, a világ is, a divat is változik, és azok a ruhák, amelyeket 40-50 éve még szívesen hordtak emberek az utcán, ma már néha viccesen ócskának és csúnyának tűnhetnek. Ünnepi pulóvert az 1950-es évektől kezdve lehetett kapni az Egyesült Államokban, bár akkor még csak finom színekkel és mintákkal dolgoztak a készítők. Nem is csoda, hogy nem igen lett népszerű, csak néhány bajszos amerikai apuka falta benne a krumplipürét szenteste.

Pixabay

Az 1980-as években azonban újjászülettek a mintás, színes, rénszarvasos darabok. Feltűntek az akkor népszerű vígjátékokban, például a Karácsonyi vakáció című filmben is, amit ma is milliók néznek újra minden évben. A 90-es években ismét hátra szorultak a pulcsik, majd a 2000-es években újra felbukkantak, és azóta szüntelenül velünk vannak. Néhány helyen még bulikat is tartanak, ahol csak ilyen öltözetben lehet megjelenni. Az első ilyen partit 2002-ben rendezték Vancouverben.

Azóta majdnem minden évben megrendezik az Original Ugly Christmas Sweater partit a Commodore Ballroomban. A parti egyben jótékonysági rendezvény is, amely pénzt gyűjt a kanadai Make-A-Wish Alapítvány számára. Az alapítvány súlyos betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesíti, így a csúnya pulcsik végső soron jó ügyet is szolgálnak.

Források: ThoughtCo, AnyThinkLibraries, Time

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.