Miért brekeg a hegyi csirke?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Leginkább azért, mert a hegyi csirke valójában béka. Mi több, a világ egyik legnagyobb békája, nagyjából negyvenszer nagyobb, mint egy átlagos európai béka. A nevét azért kapta, mert az íze a legjobban a csirkére hasonlít, ráadásul a brekegése olyan, mint a kotkodácsolás. A Karib-tenger néhány szigetén őshonos, ahol sokáig a helyiek és a turisták egyik kedvenc csemegéjének számított a borsos-fokhagymás „csirkeláb”. És egyebek mellett ez okozta a faj vesztét is.

kép: Facebook/Mountain Chicken Recovery Programme

A kilencvenes években még az egyik legnagyobb példányszámú békafaj volt, mára mindössze 20-30 példány élhet szabadon. Ennek egyik oka pedig a túlvadászás volt, valamint az, hogy az élőhelye jelentősen lecsökkent. Emellett egy gombabetegség is pusztítja a fajt. A chytrid gomba a kétéltűek bőrét támadja meg, amitől a béka egy hónapon belül elpusztul. 2002-ben jelent meg először ez a betegség, ami másfél év alatt kipusztította a békák 80 százalékát.

Ma több állatkertben is próbálják megmenteni a kihalástól a hegyi csirkét, aminek a kevésbé vicces neve az, hogy óriás ásóbéka. Éppen egy hónappal ezelőtt a London Zoo jelentette be, hogy óriás békababák születtek náluk. A kicsik szépen fejlődnek, kifejlett korukra a hosszuk elérheti a 22 centit, a súlyuk pedig átlagosan egy kiló körül lesz. (theguardian.com, bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.